Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Deser wiśnia-amaretto

Deser wiśnia-amaretto

Galaretka z wiśniami oraz puszysty kremem z kaszy manny z dodatkiem amaretto. Deser wygląda świetnie i smakuje wyjątkowo. Podajemy mocno schłodzony, więc na lato jest idealny!

Składniki:

  • Galaretka wiśniowa - 1szt
  • Wiśnie - 1 szklanka (można użyć świeżych lub z zalewy)
Krem amaretto:
  • Mleko - 300g
  • Kasza manna - 35g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Likier Amaretto - 2 łyżki

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wiśnie drylujemy i układamy w 4 szklaneczkach lub pucharkach. Zalewamy galaretką. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki, aby stężała.

Mleko podgrzewamy z cukrem i kaszą manną, często mieszając, aż zgęstnieje. Zostawiamy do ostudzenia. Najlepiej przykryć kaszę folią spożywczą, wtedy na górze nie zrobi się kożuch.

Po ostudzeniu miksujemy kaszę na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystej masy. Pod koniec miksowania dodajemy likier Amaretto.
Masę z kaszy układamy na galaretce. Górę ozdabiamy wiśniami lub płatkami migdałowymi.

Podajemy mocno schłodzone.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty