Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Deser wiśnia-amaretto

Deser wiśnia-amaretto

Galaretka z wiśniami oraz puszysty kremem z kaszy manny z dodatkiem amaretto. Deser wygląda świetnie i smakuje wyjątkowo. Podajemy mocno schłodzony, więc na lato jest idealny!

Składniki:

  • Galaretka wiśniowa - 1szt
  • Wiśnie - 1 szklanka (można użyć świeżych lub z zalewy)
Krem amaretto:
  • Mleko - 300g
  • Kasza manna - 35g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Likier Amaretto - 2 łyżki

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wiśnie drylujemy i układamy w 4 szklaneczkach lub pucharkach. Zalewamy galaretką. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki, aby stężała.

Mleko podgrzewamy z cukrem i kaszą manną, często mieszając, aż zgęstnieje. Zostawiamy do ostudzenia. Najlepiej przykryć kaszę folią spożywczą, wtedy na górze nie zrobi się kożuch.

Po ostudzeniu miksujemy kaszę na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystej masy. Pod koniec miksowania dodajemy likier Amaretto.
Masę z kaszy układamy na galaretce. Górę ozdabiamy wiśniami lub płatkami migdałowymi.

Podajemy mocno schłodzone.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty