Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Deser wiśnia-amaretto

Deser wiśnia-amaretto

Galaretka z wiśniami oraz puszysty kremem z kaszy manny z dodatkiem amaretto. Deser wygląda świetnie i smakuje wyjątkowo. Podajemy mocno schłodzony, więc na lato jest idealny!

Składniki:

  • Galaretka wiśniowa - 1szt
  • Wiśnie - 1 szklanka (można użyć świeżych lub z zalewy)
Krem amaretto:
  • Mleko - 300g
  • Kasza manna - 35g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Likier Amaretto - 2 łyżki

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wiśnie drylujemy i układamy w 4 szklaneczkach lub pucharkach. Zalewamy galaretką. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki, aby stężała.

Mleko podgrzewamy z cukrem i kaszą manną, często mieszając, aż zgęstnieje. Zostawiamy do ostudzenia. Najlepiej przykryć kaszę folią spożywczą, wtedy na górze nie zrobi się kożuch.

Po ostudzeniu miksujemy kaszę na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystej masy. Pod koniec miksowania dodajemy likier Amaretto.
Masę z kaszy układamy na galaretce. Górę ozdabiamy wiśniami lub płatkami migdałowymi.

Podajemy mocno schłodzone.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty