Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Słodkie ziemniaki faszerowane warzywami z czarną fasolą, zapieczone z ciągnącą się mozzarellą. Pieczone bataty smakują wyśmienicie, szczególnie z pikantnym nadzieniem.

Składniki:

  • Bataty - 1 bardzo duży lub 2 mniejsze
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Papryka - 1 szt
  • Fasola czarna konserwowa - 120g
  • Przyprawy: słodka i ostra papryka, chilli, kumin
  • Mozzarella - 1szt - 120g
  • Płatki chilli do posypania

Batatów nie obieramy. Myjemy je i osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół. Owijamy każdą część folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Po tym czasie widelcem sprawdzamy czy są już miękkie w środku. Jeśli nie, to dopiekamy jeszcze 10 minut.
Po lekkim ostudzeniu bataty wydrążamy delikatnie łyżką. Miąższ możemy wykorzystać do zrobienia pikantnego puree.

Farsz:
Na oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy lekko się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Smażymy, aż papryka zmięknie. Na końcu dodajemy czarną fasolkę i smażymy jeszcze 2 minuty.

Do wydrążonych batatów nakładamy farsz. Na nim układamy mozzarellę i posypujemy płatkami chilli.
Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.
Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty