Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kokosowy deser a`la Eton Mess

Kokosowy deser a`la Eton Mess

Deser z kokosową bitą śmietaną, biszkoptami, bezikami i owocami. Robi się błyskawicznie, a wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Kokosowa bita śmietana:
  • Śmietanka 30 lub 36% - 200ml
  • Śmietanka kokosowa - 60ml
  • Cukier puder - 1 łyżeczka
Dodatki:
  • Biszkopty okrągłe - 12szt
  • Beziki małe - 2 garście
  • Owoce - 1 szklanka (u mnie truskawki, jeżyny, borówki)

Śmietanki, których używamy muszą być mocno schłodzone. Śmietankę zwykłą i kokosową mieszamy, dodajemy cukier puder i ubijamy.
Owoce obieramy i myjemy. Warto użyć mieszanki owoców słodkich i kwaśnych.
Biszkopty kroimy na ćwiartki.
Przygotowujemy 6 szklaneczek lub pucharków. Na dnie układamy 4 ćwiartki biszkopta, na to łyżkę bitej śmietany, owoce, beziki, biszkopty, śmietankę. Na górze układamy znów porcję owoców i bezików.

Deser podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty