Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kokosowy deser a`la Eton Mess

Kokosowy deser a`la Eton Mess

Deser z kokosową bitą śmietaną, biszkoptami, bezikami i owocami. Robi się błyskawicznie, a wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Kokosowa bita śmietana:
  • Śmietanka 30 lub 36% - 200ml
  • Śmietanka kokosowa - 60ml
  • Cukier puder - 1 łyżeczka
Dodatki:
  • Biszkopty okrągłe - 12szt
  • Beziki małe - 2 garście
  • Owoce - 1 szklanka (u mnie truskawki, jeżyny, borówki)

Śmietanki, których używamy muszą być mocno schłodzone. Śmietankę zwykłą i kokosową mieszamy, dodajemy cukier puder i ubijamy.
Owoce obieramy i myjemy. Warto użyć mieszanki owoców słodkich i kwaśnych.
Biszkopty kroimy na ćwiartki.
Przygotowujemy 6 szklaneczek lub pucharków. Na dnie układamy 4 ćwiartki biszkopta, na to łyżkę bitej śmietany, owoce, beziki, biszkopty, śmietankę. Na górze układamy znów porcję owoców i bezików.

Deser podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty