Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kawa mrożona Dalgona - koreańska kawa

Kawa mrożona Dalgona - koreańska kawa

Wyjątkowo kremowy napój z puszystą kawową pianką. Dalgona jest bardzo słodka, więc spokojnie można ją potraktować jako kawowy deser. Sprawdzi się idealnie w gorące dni.

Składniki na 2 porcje:

  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Gorąca woda - 2 łyżki
  • Mleko (lub napój roślinny) - 2x po 1/2 szklanki
  • Kostki lodu

Kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę ubijamy na puszystą, gęstą, gładką piankę. Najlepiej użyć do tego spieniacza do mleka lub miksera.
Do szklanek wlewamy mleko i wkładamy kostki lodu - ja do każdej szklanki dałam po 4. Na mleku delikatnie układamy kawową piankę. Górę można udekorować np. startą czekoladą.
Kawa najlepiej prezentuje się w wysokich, przezroczystych szklankach.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty