Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sernik kakaowy z wiśniami

Sernik kakaowy z wiśniami

Przepyszny sernik na kruchym cieście, z kakao, wiśniami i polewą czekoladową. Jest delikatny, nie bardzo słodki. Sernik z tego przepisu zawsze się udaje!

Składniki:

Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Masło zimne - 100g
  • Cukier - 40g
  • Jajko - 1 szt + 2 żółtka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
Masa serowa:
  • Ser - 1 kg (może być z wiaderka)
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Masło - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Kasza manna - 4 łyżki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Wiśnie drylowane - 200g + do dekoracji
  • Kakao - 3 łyżki
Polewa czekoladowa:
  • Masło - 100g
  • Cukier - 100g
  • Mleko - 3 łyżki
  • Kakao - 4 łyżki

 

Sernik piekłam w tortownicy 24cm.

Kruchy spód:
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy cukier, mąkę, jajko, żółtka, jogurt i sól. Zagniatamy, do uzyskania jednolitego ciasta. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Masa serowa:
Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy po kolei pozostałe składniki: ser, jogurt, kaszę, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, proszek, kakao i cukier waniliowy, cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy ubite białka i wiśnie, mieszamy ręcznie.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasto. Można je rozwałkować, albo odrywać po kawałku, układać i dociskać już w foremce.
Na spód wylewamy masę serową.  Pieczemy w 180 stopniach przez 60-70 minut. W połowie warto przykryć sernik papierem do pieczenia, aby góra nie spiekła się za mocno.
Po upieczeniu sernik studzimy.

Polewa czekoladowa:
Masło podgrzewamy z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy mleko. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej polewy.

Ostudzony sernik polewamy polewą i od razu układamy owoce. Ja użyłam czereśni w likierze.

Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty