Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pikantne puree z batata

Pikantne puree z batata

Puree z batatów to ciekawa alternatywa dla ziemniaczanego puree. Ma świetny, słodki smak, który warto zrównoważyć pikantnymi przyprawami.

Składniki:

  • Bataty - około 800g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Masło - 1 łyżka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Ostra papryka - 1/4 łyżeczki
  • Chipotle - 1/4 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku
  • Płatki chilli - do posypania

Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, aż będą miękkie. Odcedzamy.
Mleko z masłem lekko podgrzewamy. Dodajemy do batatów i zostawiamy na minutę. Po tym czasie bataty ubijamy  tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i chipotle. To ostatnie jest szczególnie ważne, bo nadaje nie tylko ostrego, ale także wędzonego smaku. Przed podaniem puree posypujemy płatkami chilli.
Puree z batatów sprawdzi się jako dodatek do ryby czy mięsa. Ja podałam je do grillowanej kiełbasy i sprawdziło się świetnie.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty