Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pikantne puree z batata

Pikantne puree z batata

Puree z batatów to ciekawa alternatywa dla ziemniaczanego puree. Ma świetny, słodki smak, który warto zrównoważyć pikantnymi przyprawami.

Składniki:

  • Bataty - około 800g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Masło - 1 łyżka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Ostra papryka - 1/4 łyżeczki
  • Chipotle - 1/4 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku
  • Płatki chilli - do posypania

Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, aż będą miękkie. Odcedzamy.
Mleko z masłem lekko podgrzewamy. Dodajemy do batatów i zostawiamy na minutę. Po tym czasie bataty ubijamy  tłuczkiem do ziemniaków lub blendujemy. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i chipotle. To ostatnie jest szczególnie ważne, bo nadaje nie tylko ostrego, ale także wędzonego smaku. Przed podaniem puree posypujemy płatkami chilli.
Puree z batatów sprawdzi się jako dodatek do ryby czy mięsa. Ja podałam je do grillowanej kiełbasy i sprawdziło się świetnie.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty