Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Zupa pieczarkowa z makaronem


Dziś pyszna klasyka - zupa pieczarkowa z makaronem. To jedno z dań, które zawsze mnie zachwyca, pomimo prostoty składników i wykonania.

Składniki:

  • Bulion (warzywny lub mięsny) - 1 litr
  • Pieczarki - 600g
  • Marchew - 1szt (można wykorzystać marchew z bulionu)
  • Makaron grubszy - 150g (u mnie łazanki Nudle Śląskie - Makarony Rzemieślnicze)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy

Pieczarki oraz marchew obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do gotującego się bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i gotujemy, aż zmięknie. Na koniec dodajemy śmietanę. Najlepiej do śmietany dodać trochę gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty