Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Quesadilla z "roślinnym kurczakiem"


Do mojej kuchni trafiła paczka "roślinnego qrczaka" w marynacie gyros. Wykorzystałam go go zrobienia wegetariańskiej wersji meksykańskiego klasyka.

Składniki na 2 quessadille:

  • Tortilla - 4szt
  • Roślinny Qrczak gyros - 150g
  • Olej - 2 łyżki
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 2szt
  • Fasola czerwona konserwowa - 100g
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki płaskie
  • Tabasco - 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Przyprawa meksykańska - 2 łyżeczki
  • Świeża kolendra - kilka gałązek
  • Ser żółty tarty - 100g (może być więcej)

Na oleju smażymy cebulę około 5 minut. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze minutę. Dodajemy pokrojonego roślinnego kurczaka, a po kilku minutach pokrojoną paprykę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy kukurydzę, fasolę, koncentrat, tabasco, sok z cytryny, przyprawę i posiekaną kolendrę. Mieszamy i smażymy kilka minut, aż smaki dobrze się połączą.


2 tortille układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posypujemy połową sera, układamy farsz i posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy, aż tortille się przypieką, a ser roztopi się i sklei całość.


Quessadille kroimy na ćwiartki lub ósemki.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty