Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Focaccia imprezowa

 

 


Wielka focaccia idealna na imprezę lub grilla. Wystarczy dla mnóstwa osób i każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni wcześniej - będzie wyjątkowo puszysta!

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna (najlepiej typ '00', ewentualnie tortowa) - 1kg
  • Woda ciepła - 560g
  • Drożdże świeże 8g
  • Cukier - 4 łyżeczki
  • Oliwa - 6 łyżek
  • Sól - 1 łyżeczka
Dodatki na całość:
  • Mozzarella - 200g
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie
1 ćwiartka
  • Pieczarki - 2szt
  • Pomidory koktajlowe - 3szt
  • Oliwki - 10szt
  • Cebula - 1 mała
2 ćwiartka:
  • Szynka dojrzewająca - 3 plasterki
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Cebula - 1 mała
3 ćwiartka
  • Kiełbasa żywiecka - 5 plasterków
  • Pomidory koktajlowe - 3szt
  • Cebula - 1 mała
4 ćwiartka
  • Ser rokpol (lub inny z niebieską pleśnią) - 50g
  • Cukinia młoda - kilka plasterków
  • Papryka żółta - 1/4 niedużej
  • Cebula - 1 mała

Ciasto najlepiej przygotować 48 godzin przed pieczeniem. Po 2 dniach w lodówce pięknie wyrośnie i będzie wyjątkowo puszyste.
Pół szklanki wody mieszamy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, cukrem, olejem i solą. Dokładnie zagniatamy. Wkładamy do dużego pojemnika (ciasto bardzo wyrośnie!) i trzymamy w lodówce 2 dni. Wyciągamy około 2 godziny przed pieczeniem.

Ciasto wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepsza do tego jest blacha dołączona do piekarnika. Ciasto smarujemy oliwą i zostawiamy na pół godziny.

Po tym czasie nacinamy na krzyż, tworząc 4 części. W każdej części palcem robimy wgłębienia i wkładamy do nich kostki mozzarelli.


Na każdej ćwiartce układamy dodatki. Oczywiście można je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Moje smaki to:
- pieczarki, pomidory, oliwki, cebula,
- szynka dojrzewająca, suszone pomidory, cebula,
- kiełbasa żywiecka, pomidory, cebula,
- ser rokpol, cukinia, papryka, cebula (to zdecydowanie mój smakowy faworyt!).
Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.


Pieczemy w 220 stopniach przez 30 minut.
Pieczywo jest rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno.


   

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty