Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Focaccia imprezowa
Wielka focaccia idealna na imprezę lub grilla. Wystarczy dla mnóstwa osób i każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni wcześniej - będzie wyjątkowo puszysta!
Składniki:
- Mąka pszenna (najlepiej typ '00', ewentualnie tortowa) - 1kg
- Woda ciepła - 560g
- Drożdże świeże 8g
- Cukier - 4 łyżeczki
- Oliwa - 6 łyżek
- Sól - 1 łyżeczka
- Mozzarella - 200g
- Oliwa - 2 łyżki
- Zioła prowansalskie
- Pieczarki - 2szt
- Pomidory koktajlowe - 3szt
- Oliwki - 10szt
- Cebula - 1 mała
- Szynka dojrzewająca - 3 plasterki
- Suszone pomidory - 2 plasterki
- Cebula - 1 mała
- Kiełbasa żywiecka - 5 plasterków
- Pomidory koktajlowe - 3szt
- Cebula - 1 mała
- Ser rokpol (lub inny z niebieską pleśnią) - 50g
- Cukinia młoda - kilka plasterków
- Papryka żółta - 1/4 niedużej
- Cebula - 1 mała
Ciasto najlepiej przygotować 48 godzin przed pieczeniem. Po 2 dniach w lodówce pięknie wyrośnie i będzie wyjątkowo puszyste.
Pół szklanki wody mieszamy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki.
Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką,
cukrem, olejem i solą. Dokładnie zagniatamy. Wkładamy do dużego
pojemnika (ciasto bardzo wyrośnie!) i trzymamy w lodówce 2 dni.
Wyciągamy około 2 godziny przed pieczeniem.
Ciasto wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Najlepsza do tego jest blacha dołączona do piekarnika. Ciasto
smarujemy oliwą i zostawiamy na pół godziny.
Po tym czasie nacinamy na krzyż, tworząc 4 części. W każdej części
palcem robimy wgłębienia i wkładamy do nich kostki mozzarelli.
Na każdej ćwiartce układamy dodatki. Oczywiście można je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Moje smaki to:
- pieczarki, pomidory, oliwki, cebula,
- szynka dojrzewająca, suszone pomidory, cebula,
- kiełbasa żywiecka, pomidory, cebula,
- ser rokpol, cukinia, papryka, cebula (to zdecydowanie mój smakowy faworyt!).
Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w 220 stopniach przez 30 minut.
Pieczywo jest rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Jak ona pysznie wygląda 😋
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńŚlinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńWow, pysznie i bardzo niebanalnie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dzięki!
UsuńDzięki!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie a smakuje na pewno rewelacyjnie :) Wspaniały przepis, cudowna inspiracja!
Pozdrawiam cieplutko ♡