Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Focaccia imprezowa

 

 


Wielka focaccia idealna na imprezę lub grilla. Wystarczy dla mnóstwa osób i każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Ciasto najlepiej przygotować 2 dni wcześniej - będzie wyjątkowo puszysta!

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna (najlepiej typ '00', ewentualnie tortowa) - 1kg
  • Woda ciepła - 560g
  • Drożdże świeże 8g
  • Cukier - 4 łyżeczki
  • Oliwa - 6 łyżek
  • Sól - 1 łyżeczka
Dodatki na całość:
  • Mozzarella - 200g
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie
1 ćwiartka
  • Pieczarki - 2szt
  • Pomidory koktajlowe - 3szt
  • Oliwki - 10szt
  • Cebula - 1 mała
2 ćwiartka:
  • Szynka dojrzewająca - 3 plasterki
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Cebula - 1 mała
3 ćwiartka
  • Kiełbasa żywiecka - 5 plasterków
  • Pomidory koktajlowe - 3szt
  • Cebula - 1 mała
4 ćwiartka
  • Ser rokpol (lub inny z niebieską pleśnią) - 50g
  • Cukinia młoda - kilka plasterków
  • Papryka żółta - 1/4 niedużej
  • Cebula - 1 mała

Ciasto najlepiej przygotować 48 godzin przed pieczeniem. Po 2 dniach w lodówce pięknie wyrośnie i będzie wyjątkowo puszyste.
Pół szklanki wody mieszamy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, cukrem, olejem i solą. Dokładnie zagniatamy. Wkładamy do dużego pojemnika (ciasto bardzo wyrośnie!) i trzymamy w lodówce 2 dni. Wyciągamy około 2 godziny przed pieczeniem.

Ciasto wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepsza do tego jest blacha dołączona do piekarnika. Ciasto smarujemy oliwą i zostawiamy na pół godziny.

Po tym czasie nacinamy na krzyż, tworząc 4 części. W każdej części palcem robimy wgłębienia i wkładamy do nich kostki mozzarelli.


Na każdej ćwiartce układamy dodatki. Oczywiście można je modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Moje smaki to:
- pieczarki, pomidory, oliwki, cebula,
- szynka dojrzewająca, suszone pomidory, cebula,
- kiełbasa żywiecka, pomidory, cebula,
- ser rokpol, cukinia, papryka, cebula (to zdecydowanie mój smakowy faworyt!).
Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.


Pieczemy w 220 stopniach przez 30 minut.
Pieczywo jest rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno.


   

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty