Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami


Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i posypana skórką pomarańczową. Bogactwo smaku, któremu nikt się nie oprze.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • Mąka pszenna - 480g
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 50g
  • Masło - 50g
  • Mleko - 150g
Masa makowo-jabłkowa:
  • Mak suchy mielony - 100g
  • Mleko - 140ml
  • Bakalie - 120g (rodzynki, żurawina, daktyle, skórka pomarańczowa)
  • Jabłka prażone z cukrem - 400g
  • Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka lub do smaku
Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z limonki (lub cytryny) - 1 łyżka
Dodatkowo:
  • Skórka pomarańczowa do posypania

Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy z masłem i łyżką cukru. Powinno być lekko ciepłe, a masło całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i zostawiamy na 10-15 minut.
Zaczyn łączymy z mąką, pozostałym cukrem i jajkiem. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie robimy masę:
Gotujemy mleko. Dodajemy do niego mak i na malutkim ogniu trzymamy, aż mak wsiąknie całe mleko. Dodajemy pokrojone bakalie i jabłka prażone. Gotujemy, nadal na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Uwaga, aby się nie przypaliła! Masę dosładzamy do smaku. Ja dałam łyżkę cukru, ale to zależy od słodyczy jabłek, które dodajecie. Masę zostawiamy pod przykryciem.

Wracamy do ciasta. Po wyrośnięciu, ciasto wałkujemy na kształt zbliżony do prostokąta, na grubość ok 5mm.


Ciasto smarujemy masą, zawijamy w roladę. Roladę kroimy wzdłuż na pół (zostawiamy sam koniec, aby się nie rozpadła). Płaty ciasta zawijamy.


Taki warkocz wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. W połowie najlepiej ciasto przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia.

Przygotowujemy lukier:
Cukier puder ucieramy z sokiem do uzyskania gęstej, gładkiej, białej masy.


  Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty