Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pieczone placki z kapustą / fit


Placuszki warzywne z piekarnika to fajny sposób na pyszne i zdrowe danie. Na moim stole tym razem pikantne z kapustą.

Składniki na 2 porcje:

  • Kapusta biała - 1/4 niedużej główki
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Ziemniak - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Kasza manna - 2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 płaska łyżka
  • Papryka chipotle mielona - 1/2 łyżeczki

Ziemniaki ścieramy bardzo drobno. Odstawiamy na 5 minut, odlewamy nadmiar wody. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce, na grubszych oczkach. Mieszamy warzywa, dodajemy do nich jajka, olej, mąkę, kaszę i przyprawy. 

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy z masy kotlety.


Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, w połowie obracamy. Placki podajemy z ulubionym sosem.

 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty