Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Pieczone placki z kapustą / fit


Placuszki warzywne z piekarnika to fajny sposób na pyszne i zdrowe danie. Na moim stole tym razem pikantne z kapustą.

Składniki na 2 porcje:

  • Kapusta biała - 1/4 niedużej główki
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Ziemniak - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Kasza manna - 2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 płaska łyżka
  • Papryka chipotle mielona - 1/2 łyżeczki

Ziemniaki ścieramy bardzo drobno. Odstawiamy na 5 minut, odlewamy nadmiar wody. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce, na grubszych oczkach. Mieszamy warzywa, dodajemy do nich jajka, olej, mąkę, kaszę i przyprawy. 

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy z masy kotlety.


Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, w połowie obracamy. Placki podajemy z ulubionym sosem.

 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty