Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto drożdżowe z owocami z wigilijnego kompotu


Kompot wigilijny w moim domu zrobiony jest nie tylko ze śliwek, ale też rodzynek, suszonych jabłek, gruszek, daktyli, moreli i fig. Szkoda marnować tyle dobroci, więc owoce odciskam i mrożę. Wykorzystuje je do ciast - na przykład takiego pysznego drożdżowca z kruszonką.  

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna 450g
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 50g
  • Masło - 50g
  • Mleko - 150g
Nadzienie:
  • Owoce suszone z kompotu wigilijnego - 700g
  • Kakao - 2 łyżki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
Kruszonka:
  • Masło zimne - 50g
  • Mąka pszenna - 50g
  • Cukier - 50g

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż będzie lekko ciepłe. Mieszamy, aby masło całkowicie się rozpuściło. Dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajkiem i pozostałym cukrem. Zagniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie owoce mocno odciskamy, miksujemy blenderem na gładka masę. Dodajemy kakao i cynamon, mieszamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 1cm, podsypując mąką. Smarujemy przygotowaną masą.

 

Ciasto zawijamy w roladę, a roladę w ślimaka.


Zawinięte ciasto przekładamy to blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy kruszonkę:
Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta.
Urywamy po kawałku kruszonki i posypujemy ciasto.

 

Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.


 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty