Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto drożdżowe z owocami z wigilijnego kompotu


Kompot wigilijny w moim domu zrobiony jest nie tylko ze śliwek, ale też rodzynek, suszonych jabłek, gruszek, daktyli, moreli i fig. Szkoda marnować tyle dobroci, więc owoce odciskam i mrożę. Wykorzystuje je do ciast - na przykład takiego pysznego drożdżowca z kruszonką.  

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna 450g
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 50g
  • Masło - 50g
  • Mleko - 150g
Nadzienie:
  • Owoce suszone z kompotu wigilijnego - 700g
  • Kakao - 2 łyżki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
Kruszonka:
  • Masło zimne - 50g
  • Mąka pszenna - 50g
  • Cukier - 50g

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż będzie lekko ciepłe. Mieszamy, aby masło całkowicie się rozpuściło. Dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajkiem i pozostałym cukrem. Zagniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie owoce mocno odciskamy, miksujemy blenderem na gładka masę. Dodajemy kakao i cynamon, mieszamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 1cm, podsypując mąką. Smarujemy przygotowaną masą.

 

Ciasto zawijamy w roladę, a roladę w ślimaka.


Zawinięte ciasto przekładamy to blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy kruszonkę:
Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta.
Urywamy po kawałku kruszonki i posypujemy ciasto.

 

Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.


 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty