Kompot wigilijny w moim domu zrobiony jest nie tylko ze śliwek, ale też
rodzynek, suszonych jabłek, gruszek, daktyli, moreli i fig. Szkoda
marnować tyle dobroci, więc owoce odciskam i mrożę. Wykorzystuje je do
ciast - na przykład takiego pysznego drożdżowca z kruszonką.
Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna 450g
- Drożdże - 20g
- Jajko - 1szt
- Cukier - 50g
- Masło - 50g
- Mleko - 150g
Nadzienie:
- Owoce suszone z kompotu wigilijnego - 700g
- Kakao - 2 łyżki
- Cynamon - 1 łyżeczka
Kruszonka:
- Masło zimne - 50g
- Mąka pszenna - 50g
- Cukier - 50g
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż będzie lekko ciepłe. Mieszamy, aby masło
całkowicie się rozpuściło. Dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy na
10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, jajkiem i pozostałym cukrem.
Zagniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie owoce mocno odciskamy, miksujemy blenderem na gładka masę. Dodajemy kakao i cynamon, mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 1cm, podsypując mąką. Smarujemy przygotowaną masą.
Ciasto zawijamy w roladę, a roladę w ślimaka.
Zawinięte ciasto przekładamy to blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy kruszonkę:
Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta.
Urywamy po kawałku kruszonki i posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz