Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Marynata z musztardą francuską


Genialna marynata z dodatkiem musztardy francuskiej i syropu klonowego. Dzięki niej mięso z grilla będzie kruche, soczyste i niezwykle aromatyczne.

Składniki:

  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sos pikantny (u mnie Sriracha) - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1 płaska łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki

Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Marynujemy mięso przez całą noc. Mięso wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed grillowaniem, aby nabrało pokojowej temperatury. 

Marynata sprawdzi się świetnie do karczku, ale także do mięs chudszych. Ja przygotowywałam schab i był idealnie soczysty.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty