Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Bananoffee z płatkami owsianymi

 

Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana i, dla złagodzenia słodyczy, prażone płatki owsiane. Błyskawiczny deser w pucharku, którym zachwycisz każdego. 

Składniki na 4 porcje:

  • Płatki owsiane - 70g
  • Mleko skondensowane słodzone - 140g
  • Banany - 3szt
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Śmietanka 36% - 200ml
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Do posypania:  prażone ziarno kakao lub ciemna czekolada

Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię. Podgrzewamy na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Prażymy, aż do momentu kiedy płatki lekko się zarumienią i będą intensywnie pachnieć. Odstawiamy do ostygnięcia.

Banany kroimy w kostkę lub plasterki. Zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.

Do 4 pucharków nakładamy na zmianę:
płatki, mleko skondensowane, banany, ubitą śmietanę, znów płatki, mleko, banany i śmietanę. Na końcu posypujemy prażonymi ziarnami kakao lub startą gorzką czekoladą.

Podajemy od razu lub po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty