Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Bananoffee z płatkami owsianymi

 

Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana i, dla złagodzenia słodyczy, prażone płatki owsiane. Błyskawiczny deser w pucharku, którym zachwycisz każdego. 

Składniki na 4 porcje:

  • Płatki owsiane - 70g
  • Mleko skondensowane słodzone - 140g
  • Banany - 3szt
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Śmietanka 36% - 200ml
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Do posypania:  prażone ziarno kakao lub ciemna czekolada

Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię. Podgrzewamy na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Prażymy, aż do momentu kiedy płatki lekko się zarumienią i będą intensywnie pachnieć. Odstawiamy do ostygnięcia.

Banany kroimy w kostkę lub plasterki. Zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.

Do 4 pucharków nakładamy na zmianę:
płatki, mleko skondensowane, banany, ubitą śmietanę, znów płatki, mleko, banany i śmietanę. Na końcu posypujemy prażonymi ziarnami kakao lub startą gorzką czekoladą.

Podajemy od razu lub po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty