Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bananoffee z płatkami owsianymi

 

Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana i, dla złagodzenia słodyczy, prażone płatki owsiane. Błyskawiczny deser w pucharku, którym zachwycisz każdego. 

Składniki na 4 porcje:

  • Płatki owsiane - 70g
  • Mleko skondensowane słodzone - 140g
  • Banany - 3szt
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Śmietanka 36% - 200ml
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Do posypania:  prażone ziarno kakao lub ciemna czekolada

Płatki owsiane wsypujemy na suchą patelnię. Podgrzewamy na niedużym ogniu, cały czas mieszając. Prażymy, aż do momentu kiedy płatki lekko się zarumienią i będą intensywnie pachnieć. Odstawiamy do ostygnięcia.

Banany kroimy w kostkę lub plasterki. Zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.

Do 4 pucharków nakładamy na zmianę:
płatki, mleko skondensowane, banany, ubitą śmietanę, znów płatki, mleko, banany i śmietanę. Na końcu posypujemy prażonymi ziarnami kakao lub startą gorzką czekoladą.

Podajemy od razu lub po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty