Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Burgery ze szparagami


Domowa maślana bułka, soczyste mięso i sezonowy smakołyk - szparagi. Takim smakiem zaskoczysz domowników!

Składniki:

Bułki - 4szt:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże świeże - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Mleko - 90ml
  • Masło - 50g
  • Jajko - 1szt (+1 białko do posmarowania)
  • Sól - szczypta
Burgery:
  • Mięso mielone (u mnie wołowo-wieprzowe) - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
Dodatki:
  • Szparagi - 8szt
  • Sól i cukier - po 1/2 łyżeczki
  • Pomidor - 1szt
  • Liście sałaty
  • Cebula prażona - 4 łyżeczki
  • Keczup i majonez

Bułki:
Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej forujemy bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym białkiem i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
Pieczemy w 200 stopniach około 14 minut. Powinny lekko się zarumienić.

Bułki zostawiamy do przestudzenia.

Burgery:
Mięso bardzo dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 4 części, z każdej formujemy kotleta. Mięso możemy grillować lub smażyć na patelni. Długość obróbki zależy od grubości burgerów, ale można liczyć około 4-5 minut z każdej strony.

Dodatki:
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Opcjonalnie, szparagi obieramy - jeśli są młode i świeże nie ma takiej potrzeby. Gotujemy w wodzie z solą i cukrem około 4 minuty, najlepiej w pionie, główkami do góry. Delikatnie wyciągamy z wrzątku.

Pomidory kroimy w plasterki

Przekrojone bułki smarujemy majonezem i keczupem. Układamy sałatę, pomidory, szparagi, mięso i posypujemy prażoną cebulką.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty