Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Burgery ze szparagami


Domowa maślana bułka, soczyste mięso i sezonowy smakołyk - szparagi. Takim smakiem zaskoczysz domowników!

Składniki:

Bułki - 4szt:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże świeże - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Mleko - 90ml
  • Masło - 50g
  • Jajko - 1szt (+1 białko do posmarowania)
  • Sól - szczypta
Burgery:
  • Mięso mielone (u mnie wołowo-wieprzowe) - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
Dodatki:
  • Szparagi - 8szt
  • Sól i cukier - po 1/2 łyżeczki
  • Pomidor - 1szt
  • Liście sałaty
  • Cebula prażona - 4 łyżeczki
  • Keczup i majonez

Bułki:
Mleko z masłem i cukrem podgrzewamy. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej forujemy bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Smarujemy roztrzepanym białkiem i zostawiamy jeszcze na 15 minut.
Pieczemy w 200 stopniach około 14 minut. Powinny lekko się zarumienić.

Bułki zostawiamy do przestudzenia.

Burgery:
Mięso bardzo dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 4 części, z każdej formujemy kotleta. Mięso możemy grillować lub smażyć na patelni. Długość obróbki zależy od grubości burgerów, ale można liczyć około 4-5 minut z każdej strony.

Dodatki:
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Opcjonalnie, szparagi obieramy - jeśli są młode i świeże nie ma takiej potrzeby. Gotujemy w wodzie z solą i cukrem około 4 minuty, najlepiej w pionie, główkami do góry. Delikatnie wyciągamy z wrzątku.

Pomidory kroimy w plasterki

Przekrojone bułki smarujemy majonezem i keczupem. Układamy sałatę, pomidory, szparagi, mięso i posypujemy prażoną cebulką.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty