Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka makaronowa z surimi


Kolejny przepis z makaronem od Nudli Śląskich. Sałatka z makaronem, paluszkami surimi i papryką. Świetnie sprawdza się jako pudełkowe śniadanie lub przekąska na imprezę.

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron świderki paprykowe Nudle Śląskie - 100g
  • Paluszki surimi - 200g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Cebulki koktajlowe marynowane - 10szt
  • Majonez - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha - 1 łyżeczka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Studzimy. Paluszki surimi i paprykę kroimy w plasterki, a cebulki na połówki. Kukurydzę odcedzamy. 

Mieszamy majonez, syrop klonowy i srirachę. Sos łączymy z pozostałymi składnikami i dokładanie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty