Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Sałatka makaronowa z surimi


Kolejny przepis z makaronem od Nudli Śląskich. Sałatka z makaronem, paluszkami surimi i papryką. Świetnie sprawdza się jako pudełkowe śniadanie lub przekąska na imprezę.

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron świderki paprykowe Nudle Śląskie - 100g
  • Paluszki surimi - 200g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Cebulki koktajlowe marynowane - 10szt
  • Majonez - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha - 1 łyżeczka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Studzimy. Paluszki surimi i paprykę kroimy w plasterki, a cebulki na połówki. Kukurydzę odcedzamy. 

Mieszamy majonez, syrop klonowy i srirachę. Sos łączymy z pozostałymi składnikami i dokładanie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty