Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka makaronowa z surimi


Kolejny przepis z makaronem od Nudli Śląskich. Sałatka z makaronem, paluszkami surimi i papryką. Świetnie sprawdza się jako pudełkowe śniadanie lub przekąska na imprezę.

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron świderki paprykowe Nudle Śląskie - 100g
  • Paluszki surimi - 200g
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Cebulki koktajlowe marynowane - 10szt
  • Majonez - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha - 1 łyżeczka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Studzimy. Paluszki surimi i paprykę kroimy w plasterki, a cebulki na połówki. Kukurydzę odcedzamy. 

Mieszamy majonez, syrop klonowy i srirachę. Sos łączymy z pozostałymi składnikami i dokładanie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty