Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem i owocami


Kurczak, boczek, suszone morele i śliwki - to rewelacyjne połączenie słono-słodkich smaków. Dzięki plastrom boczku, kurczak pozostaje soczysty.

Składniki na 6 szt:

  • Kurczak (mięso z piersi) - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Pasta miso - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone:
  • kumin, kolendra, papryka słodka
  • Boczek - 6 plastrów
  • Morele suszone - 12szt
  • Śliwki suszone - 12szt

Mięso z kurczaka kroimy w grubszą kostkę. Ja podzieliłam na 18 kawałków. Dodajemy olej, ocet, pastę miso i przyprawy. Najlepiej, aby mięso marynowało się kilka godzin. Wyciągamy z lodówki na godzinę przed obróbką termiczną.

Patyczki do szaszłyków wkładamy do wody na co najmniej 10 minut.

Moje plastry boczku były szerokie, więc złożyłam je na pół.

Na patyczki nabijamy po kolei: kawałek kurczaka, końcówkę plasterka boczku, śliwkę i morelę, znów boczek, kurczaka, boczek, owoce, boczek i na końcu kurczaka. Boczek zawinie się wokół dodatków.

Szaszłyki grillujemy 10-15 minut (w zależności od żaru), obracając w połowie.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty