Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Zupa w azjatyckim stylu (z pastą laksa)


Laksa to zupa popularna w Malezji i Singapurze. W Polsce można kupić pastę, która jest świetną bazą zupy z kurczakiem i grzybami. Jeśli lubicie azjatyckie smaki - koniecznie wypróbujcie.

Składniki (na 5 porcji):

  • Bulion drobiowy - 500ml
  • Mleko kokosowe - 400ml
  • Pasta Laksa - 50g
  • Kurczak filet z piersi - 400g
  • Grzyby mun - 2 duże
  • Pieczarki - 2 duże
  • Kapusta pekińska - 4 liście
  • Makaron ryżowy lub sojowy - 200g

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie troimy w paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę szatkujemy.
Podgrzewamy bulion, dodajemy do niego mleko kokosowe i pastę. Mieszamy dokładnie, aż do zupełnego rozpuszczenia pasty. Kiedy wywar zacznie się gotować dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Po 10 minutach dodajemy grzyby mun, pieczarki i kapustę pekińską. Gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż kurczak będzie ugotowany i miękki. Zupy nie trzeba dodatkowo doprawiać - pasta Laksa jest bardzo aromatyczna.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu i zalewamy zupą.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty