Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami


Krokiety na bogato! Farsz na bazie ziemniaków i twarogu, ale z mnóstwem pysznych dodatków. Spróbujcie, a na pewno wam zasmakują!

Składniki:

Naleśniki - 10szt:
  • Mąka pszenna - 280g
  • Jajka - 2szt
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 200ml
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
Farsz:
  • Ziemniaki - 500g (już obranych)
  • Twaróg - 250g
  • Boczek wędzony - 100g
  • Cebula - 3szt
  • Pieczarki - 6szt
  • Sól i pieprz do smaku
Do panierowania:
  • Jajka - 2szt
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Naleśniki:
Jajka, mąkę, mleko, wodę i sól mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Na patelni 26cm wyszło mi 10 szt.

Farsz:
Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę - najlepiej zrobić to kiedy są jeszcze ciepłe. Twaróg również przeciskamy przez praskę.
Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Lekko studzimy i dokładamy do ziemniaków i twarogu. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

Farsz dzielimy na tyle części, ile mamy naleśników. Na naleśnik nakładamy porcję farszu, składamy boki, zawijamy od dołu, tworząc rulon.  


Kiedy mamy zawinięte naleśniki, panierujemy je po kolei w mące (otrzepujemy z nadmiaru), roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej.

Smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia.

Krokiety najlepiej smakują z barszczem.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty