Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami


Krokiety na bogato! Farsz na bazie ziemniaków i twarogu, ale z mnóstwem pysznych dodatków. Spróbujcie, a na pewno wam zasmakują!

Składniki:

Naleśniki - 10szt:
  • Mąka pszenna - 280g
  • Jajka - 2szt
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 200ml
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
Farsz:
  • Ziemniaki - 500g (już obranych)
  • Twaróg - 250g
  • Boczek wędzony - 100g
  • Cebula - 3szt
  • Pieczarki - 6szt
  • Sól i pieprz do smaku
Do panierowania:
  • Jajka - 2szt
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Naleśniki:
Jajka, mąkę, mleko, wodę i sól mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Na patelni 26cm wyszło mi 10 szt.

Farsz:
Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę - najlepiej zrobić to kiedy są jeszcze ciepłe. Twaróg również przeciskamy przez praskę.
Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Lekko studzimy i dokładamy do ziemniaków i twarogu. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

Farsz dzielimy na tyle części, ile mamy naleśników. Na naleśnik nakładamy porcję farszu, składamy boki, zawijamy od dołu, tworząc rulon.  


Kiedy mamy zawinięte naleśniki, panierujemy je po kolei w mące (otrzepujemy z nadmiaru), roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej.

Smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia.

Krokiety najlepiej smakują z barszczem.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty