Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami
Krokiety na bogato! Farsz na bazie ziemniaków i twarogu, ale z mnóstwem pysznych dodatków. Spróbujcie, a na pewno wam zasmakują!
Składniki:
- Mąka pszenna - 280g
- Jajka - 2szt
- Mleko - 200ml
- Woda - 200ml
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
- Ziemniaki - 500g (już obranych)
- Twaróg - 250g
- Boczek wędzony - 100g
- Cebula - 3szt
- Pieczarki - 6szt
- Sól i pieprz do smaku
- Jajka - 2szt
- Mąka
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Naleśniki:
Jajka, mąkę, mleko, wodę i sól mieszamy dokładnie, aby nie było grudek.
Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Na patelni
26cm wyszło mi 10 szt.
Farsz:
Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę - najlepiej zrobić to kiedy
są jeszcze ciepłe. Twaróg również przeciskamy przez praskę.
Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni
podgrzewamy boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i
pieczarki. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Lekko studzimy i
dokładamy do ziemniaków i twarogu. Doprawiamy solą i sporą ilością
pieprzu.
Farsz dzielimy na tyle części, ile mamy naleśników. Na naleśnik
nakładamy porcję farszu, składamy boki, zawijamy od dołu, tworząc rulon.
Kiedy mamy zawinięte naleśniki, panierujemy je po kolei w mące
(otrzepujemy z nadmiaru), roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce
tartej.
Smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia.
Krokiety najlepiej smakują z barszczem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńZachęcające. Jak zrobię to będę miała swoje zdanie. Tymczasem, dziękuję za propozycję - przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam!
Usuń