Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami


Krokiety na bogato! Farsz na bazie ziemniaków i twarogu, ale z mnóstwem pysznych dodatków. Spróbujcie, a na pewno wam zasmakują!

Składniki:

Naleśniki - 10szt:
  • Mąka pszenna - 280g
  • Jajka - 2szt
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 200ml
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
Farsz:
  • Ziemniaki - 500g (już obranych)
  • Twaróg - 250g
  • Boczek wędzony - 100g
  • Cebula - 3szt
  • Pieczarki - 6szt
  • Sól i pieprz do smaku
Do panierowania:
  • Jajka - 2szt
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Naleśniki:
Jajka, mąkę, mleko, wodę i sól mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Na patelni 26cm wyszło mi 10 szt.

Farsz:
Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę - najlepiej zrobić to kiedy są jeszcze ciepłe. Twaróg również przeciskamy przez praskę.
Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Lekko studzimy i dokładamy do ziemniaków i twarogu. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

Farsz dzielimy na tyle części, ile mamy naleśników. Na naleśnik nakładamy porcję farszu, składamy boki, zawijamy od dołu, tworząc rulon.  


Kiedy mamy zawinięte naleśniki, panierujemy je po kolei w mące (otrzepujemy z nadmiaru), roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej.

Smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia.

Krokiety najlepiej smakują z barszczem.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty