Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami


Krokiety na bogato! Farsz na bazie ziemniaków i twarogu, ale z mnóstwem pysznych dodatków. Spróbujcie, a na pewno wam zasmakują!

Składniki:

Naleśniki - 10szt:
  • Mąka pszenna - 280g
  • Jajka - 2szt
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 200ml
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
Farsz:
  • Ziemniaki - 500g (już obranych)
  • Twaróg - 250g
  • Boczek wędzony - 100g
  • Cebula - 3szt
  • Pieczarki - 6szt
  • Sól i pieprz do smaku
Do panierowania:
  • Jajka - 2szt
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Naleśniki:
Jajka, mąkę, mleko, wodę i sól mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki. Na patelni 26cm wyszło mi 10 szt.

Farsz:
Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę - najlepiej zrobić to kiedy są jeszcze ciepłe. Twaróg również przeciskamy przez praskę.
Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy cebulę i pieczarki. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Lekko studzimy i dokładamy do ziemniaków i twarogu. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

Farsz dzielimy na tyle części, ile mamy naleśników. Na naleśnik nakładamy porcję farszu, składamy boki, zawijamy od dołu, tworząc rulon.  


Kiedy mamy zawinięte naleśniki, panierujemy je po kolei w mące (otrzepujemy z nadmiaru), roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej.

Smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia.

Krokiety najlepiej smakują z barszczem.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty