Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Młoda kapusta z boczkiem i śliwkami


Duszona młoda kapusta z dodatkiem słodkich śliwek, boczku i cebuli. Bogactwo smaku i aromatu w wyjątkowo prostym daniu.

Składniki:

  • Kapusta młoda - 1 główka
  • Boczek wędzony - 150g
  • Cebula - 2szt
  • Śliwki suszone - 1 garść
  • Liść laurowy - 3szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarnisty - 10szt
  • Kostka rosołowa wołowa - 1szt
  • Pieprz mielony do smaku
  • Mąka - 1 łyżka

Kapustę kroimy w większą kostkę lub szatkujemy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka.
Na patelni podgrzewamy boczek. Kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę. Smażymy razem, aż cebula zrobi się szklista. Dodajemy kapustę, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kostkę rosołową i 150ml wody. Dusimy razem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 30 minut.
Na suchej patelni prażymy łyżkę mąki. Powinna nabrać aromatu i kremowego koloru. Mieszamy często, aby nie doprowadzić do przypalenia. Uprażoną mąkę dodajemy do kapusty, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

Ja podałam ją z kaszą pęczak i sadzonym jajkiem.

 

Komentarze

  1. bardzo fajny ten dodatek śliwek. Do młodej kapusty jeszcze nie dodawałam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty