Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Świąteczny tort bezowy


Wspaniały i bardzo efektowny tort bezowy z masą makowo-jabłkową i kremem korzennym. Jest lekki, delikatny i niezwykle pyszny! 

Składniki:

  • Beza - 2 blaty po ok 25cm:
  • Białka jaj - 6szt
  • Cukier (najlepiej drobny) - 300g
  • Ocet - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie
  • Masa makowo - jabłkowa:
  • Mak mielony - 100g
  • Mleko - 120ml
  • Bakalie - 80g (u mnie rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa)
  • Jabłka prażone z cukrem - 100g
  • Migdały płatki - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżka
  • Krem korzenny:
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Mascarpone - 150g
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka

Beza:
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, góra-dół. Jeśli macie termoobieg, możecie upiec oba blaty na raz. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia i na każdej rysujemy koło mające ok 25cm.

Białka w temperaturze pokojowej ubijamy (zaczynamy od małych obrotów i dochodzimy do najwyższych). Kiedy piana będzie już sztywna, dodajemy partiami cukier - następna partia, gdy poprzednia już się rozpuści. Z ostatnią partią cukru dodajemy mąkę i ocet. Bezę dzielimy na pół i rozkładamy na przygotowanych blachach. Z każdej porcji układamy okrągły blat.
Wkładamy do piekarnika, włączamy termoobieg. Pieczemy 10 minut w 120 stopniach, zmniejszamy do 90 stopni i pieczemy jeszcze 110 minut. Pozostawiamy w zamkniętym piekarniku (jeśli zaczyna parować to otwieramy). Bezy muszą się jeszcze tak osuszyć - najlepiej 2-3 godziny.

Mak z jabłkami:
Mleko gotujemy. Dodajemy mak i mieszamy, gotując na małym ogniu. Kiedy mleko zupełnie się wchłonie, dodajemy prażone jabłka, pokrojone bakalie i płatki migdałowe. Smażymy jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodajemy miód, wyłączmy ogień i pozostawiamy masę pod przykryciem do ostygnięcia. Masa nie jest bardzo słodka, ale taka ma być. Beza nadgoni słodyczą ;).

Krem korzenny:
Zimną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach z cukrem pudrem. Kiedy będzie już gęsta, dodajemy przyprawę do piernika i mascarpone. Mieszamy, aż dokładnie się połączą. Masę wkładamy do lodówki.

Tort najlepiej składać przed samym podaniem. Na talerzu układamy blat bezowy. Na niego masę makową (nie dociskamy za mocno), potem krem korzenny i drugi blat bezowy. 



  

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty