Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Świąteczny tort bezowy
Wspaniały i bardzo efektowny tort bezowy z masą makowo-jabłkową i kremem korzennym. Jest lekki, delikatny i niezwykle pyszny!
Składniki:
- Beza - 2 blaty po ok 25cm:
- Białka jaj - 6szt
- Cukier (najlepiej drobny) - 300g
- Ocet - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie
- Masa makowo - jabłkowa:
- Mak mielony - 100g
- Mleko - 120ml
- Bakalie - 80g (u mnie rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa)
- Jabłka prażone z cukrem - 100g
- Migdały płatki - 2 łyżki
- Miód - 1 łyżka
- Krem korzenny:
- Śmietanka 30% - 200ml
- Mascarpone - 150g
- Cukier puder - 2 płaskie łyżki
- Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
Beza:
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, góra-dół. Jeśli macie termoobieg,
możecie upiec oba blaty na raz. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia
i na każdej rysujemy koło mające ok 25cm.
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy (zaczynamy od małych obrotów i
dochodzimy do najwyższych). Kiedy piana będzie już sztywna, dodajemy
partiami cukier - następna partia, gdy poprzednia już się rozpuści. Z
ostatnią partią cukru dodajemy mąkę i ocet. Bezę dzielimy na pół i
rozkładamy na przygotowanych blachach. Z każdej porcji układamy okrągły
blat.
Wkładamy do piekarnika, włączamy termoobieg. Pieczemy 10 minut w 120
stopniach, zmniejszamy do 90 stopni i pieczemy jeszcze 110 minut.
Pozostawiamy w zamkniętym piekarniku (jeśli zaczyna parować to
otwieramy). Bezy muszą się jeszcze tak osuszyć - najlepiej 2-3 godziny.
Mak z jabłkami:
Mleko gotujemy. Dodajemy mak i mieszamy, gotując na małym ogniu. Kiedy
mleko zupełnie się wchłonie, dodajemy prażone jabłka, pokrojone bakalie i
płatki migdałowe. Smażymy jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. Na końcu
dodajemy miód, wyłączmy ogień i pozostawiamy masę pod przykryciem do
ostygnięcia. Masa nie jest bardzo słodka, ale taka ma być. Beza nadgoni
słodyczą ;).
Krem korzenny:
Zimną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach z cukrem pudrem. Kiedy
będzie już gęsta, dodajemy przyprawę do piernika i mascarpone. Mieszamy,
aż dokładnie się połączą. Masę wkładamy do lodówki.
Tort najlepiej składać przed samym podaniem. Na talerzu układamy blat bezowy. Na niego masę makową (nie dociskamy za mocno), potem krem korzenny i drugi blat bezowy.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Jaki cudowny torcik, pycha. Wesolych Swiat!
OdpowiedzUsuńWzajemnie, Wesołych Świąt! :)
Usuń