Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasteczka dyniowe z mango

 

Pięknie pomarańczowe, miękkie ciasteczka z dodatkiem mango, imbiru i kardamonu.

Składniki:

  • Masło - 100g
  • Cukier - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Puree z dyni - 150g
  • Mąka - 300g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Mango miąższ - 150 g
  • Imbir mielony - 1 płaska łyżeczka
  • Kardamon mielony - 1 płaska łyżeczka
  • Cukier puder do posypania

Mango miksujemy i mieszamy z puree z dyni.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, dynię z mango, mąkę, proszek i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy.
Z ciasta odrywamy po kawału. Robimy z niego kulkę i rozpłaszczamy na na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje ciasteczka miały około 7cm średnicy.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty