Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Sałatka z kurczakiem i ananasem


Pikantny kurczak, słodki ananas i lekko orzechowa rukola. Świetne połączenie smaków w kolorowej sałatce. 

Składniki na 2 porcje:

  • Kurczak (mięso z udka) - 200g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawa Jamaican Jerk - 1 łyżka płaska
  • Rukola - 2 garście
  • Mix sałat - 1 garść
  • Ananas świeży - 2 plastry
  • Pomidory koktajlowe - 8szt
  • Ogórek - 1/2szt
  • Oliwki - 8szt
  • Jalapeno marynowane - 1 łyżka
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa Jamaican Jerk - 1 łyżeczka
  • Ziarna słonecznika do posypania

Kurczaka kroimy na kawałki. Dodajemy olej i przyprawę Jamaican Jerk. Mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Mięso z udka potrzebuje trochę więcej czasu niż pierś z kurczaka.
Kroimy warzywa i ananasa. Mieszamy olej z przyprawą na sos.
Na talerzach układamy miks sałat, rukolę, warzywa, ananasa. Polewamy sosem. Na końcu układamy smażonego kurczaka i posypujemy słonecznikiem. Podajemy od razu. 

Jeśli podacie sałatkę z pieczywem lub frytkami, można potraktować ją jako obiad ;)

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty