Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Migdałowo-bakaliowe świąteczne ciasteczka


Mięciutkie ciasteczka z bakaliami, pachnące migdałami i pomarańczową skórką. Smakują wyśmienicie, a zrobienie ich zajmie najwyżej godzinę. 

Składniki na 20 sporych ciasteczek:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Cukier - 75g
  • Serek homogenizowany naturalny - 150g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 230g
  • Mielone migdały - 100g
  • Rodzynki - 30g
  • Żurawina - 30g
  • Morele suszone - 40g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 50g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kardamon - 1 łyżeczka 
  • + opcjonalnie rum do zalania rodzynek  
  • Po pieczeniu:
  • Masło - 100g
  • Cukier puder

Rodzynki można zalać rumem na godzinę przed pieczeniem, ale nie jest to konieczne. Morele kroimy w kostkę.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, serek homogenizowany, proszek do pieczenia, kardamon i mąki. Mieszamy mikserem, aż składniki ładnie się połączą. Dodajemy skórkę pomarańczową, żurawinę, morele i odcedzone rodzynki.

Masę nabieramy łyżką, formujemy w kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy. 

 
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut góra-dół.


Pod koniec pieczenia roztapiamy 100g masła. Ciasteczka układamy na kratce i od razu po upieczeniu polewamy masłem i posypujemy obficie cukrem pudrem. Pod kratkę najlepiej rozłożyć dużą blachę z folią aluminiową.


Ciasteczka po ostudzeniu trzymamy w zamkniętym pojemniku. Z czasem będą robić się twardsze. Teoretycznie mogą leżeć nawet 2 tygodnie, ale u mnie nigdy się to nie zdarza.  


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty