Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sałatka z kaszą jaglaną i burakiem
Pysznie, kolorowo i bardzo zdrowo - sałatka z kaszą jaglaną, pieczonym burakiem, jarmużem i szynką szwarcwaldzką. Idealna na pełnowartościowe śniadanie.
Składniki:
- Kasza jaglana - 100g
- Jarmuż - 100g
- Burak (u mnie podłużny) - 2szt
- Szynka szwarcwaldzka - 4 plasterki
- Olej lub oliwa - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Syrop klonowy - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w szklanym
naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach. Po 60
minutach najlepiej sprawdzić widelcem, czy burak jest miękki i w razie
potrzemy dopiekać jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obieramy,
i kroimy buraki w kostkę.
*Buraki można upiec nawet dzień wcześniej przy okazji np. pieczenia ciasta czy obiadu.
Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Przelewamy wrzątkiem, z potem zimną wodą.
Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki.
Łączymy buraki, kaszę, jarmuż i szynkę. Dodajemy olej, ocet, syrop
klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać schłodzoną
lub w temperaturze pokojowej.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz