Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Sałatka z kaszą jaglaną i burakiem


Pysznie, kolorowo i bardzo zdrowo - sałatka z kaszą jaglaną, pieczonym burakiem, jarmużem i szynką szwarcwaldzką. Idealna na pełnowartościowe śniadanie. 

Składniki:

  • Kasza jaglana - 100g
  • Jarmuż - 100g
  • Burak (u mnie podłużny) - 2szt
  • Szynka szwarcwaldzka - 4 plasterki
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku

 Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w szklanym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach. Po 60 minutach najlepiej sprawdzić widelcem, czy burak jest miękki i w razie potrzemy dopiekać jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obieramy, i kroimy buraki w kostkę.

*Buraki można upiec nawet dzień wcześniej przy okazji np. pieczenia ciasta czy obiadu.

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Przelewamy wrzątkiem, z potem zimną wodą.
Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki.

Łączymy buraki, kaszę, jarmuż i szynkę. Dodajemy olej, ocet, syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty