Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kaszą jaglaną i burakiem


Pysznie, kolorowo i bardzo zdrowo - sałatka z kaszą jaglaną, pieczonym burakiem, jarmużem i szynką szwarcwaldzką. Idealna na pełnowartościowe śniadanie. 

Składniki:

  • Kasza jaglana - 100g
  • Jarmuż - 100g
  • Burak (u mnie podłużny) - 2szt
  • Szynka szwarcwaldzka - 4 plasterki
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku

 Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w szklanym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach. Po 60 minutach najlepiej sprawdzić widelcem, czy burak jest miękki i w razie potrzemy dopiekać jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obieramy, i kroimy buraki w kostkę.

*Buraki można upiec nawet dzień wcześniej przy okazji np. pieczenia ciasta czy obiadu.

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Przelewamy wrzątkiem, z potem zimną wodą.
Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki.

Łączymy buraki, kaszę, jarmuż i szynkę. Dodajemy olej, ocet, syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty