Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Ciasteczka twarogowo korzenne z powidłami śliwkowymi


Ciasteczka z twarogu z korzenną przyprawą i śliwkowymi powidłami - czyli mieszanka świątecznych smaków i aromatów. 

Składniki (na około 30-35 ciasteczek):

  • Twaróg półtłusty - 300g
  • Masło - 200g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • Powidła śliwkowe

Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy drobno. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Mieszamy oba składniki. Dodajemy mąkę, jajko, sól, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na około 6-8mm (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i kroimy w prostokąty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym robimy palcem wgłębienie i nakładamy po pół łyżeczki powideł śliwkowych.

Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Studzimy. Najlepsze są następnego dnia. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty