Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Ciasteczka twarogowo korzenne z powidłami śliwkowymi


Ciasteczka z twarogu z korzenną przyprawą i śliwkowymi powidłami - czyli mieszanka świątecznych smaków i aromatów. 

Składniki (na około 30-35 ciasteczek):

  • Twaróg półtłusty - 300g
  • Masło - 200g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • Powidła śliwkowe

Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy drobno. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Mieszamy oba składniki. Dodajemy mąkę, jajko, sól, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na około 6-8mm (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i kroimy w prostokąty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym robimy palcem wgłębienie i nakładamy po pół łyżeczki powideł śliwkowych.

Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Studzimy. Najlepsze są następnego dnia. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty