Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Makaron z kurczakiem w sosie truflowym


 Makaron w delikatnym i kremowym sosie truflowo-rozmarynowym. Wykwintne i bardzo proste danie. 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron (u mnie małe kolanka) - 200g
  • Kurczak, mięso z piersi - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Pieczarki - 4szt
  • Olej truflowy - 2 łyżki
  • Rozmaryn - 1 gałązka
  • Mascarpone - 150g
  • Sól, pieprz, słodka papryka mielona

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki na ósemki.

Na patelni podgrzewamy olej truflowy z gałązką rozmarynu. Gdy się rozgrzeje, dodajemy kurczaka i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy cebulę i pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut. Dodajemy ugotowany makaron i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 2 minuty. Wyławiamy rozmaryn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy od razu z kilkoma listkami rozmarynu do dekoracji.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty