Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Makaron z kurczakiem w sosie truflowym


 Makaron w delikatnym i kremowym sosie truflowo-rozmarynowym. Wykwintne i bardzo proste danie. 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron (u mnie małe kolanka) - 200g
  • Kurczak, mięso z piersi - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Pieczarki - 4szt
  • Olej truflowy - 2 łyżki
  • Rozmaryn - 1 gałązka
  • Mascarpone - 150g
  • Sól, pieprz, słodka papryka mielona

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki na ósemki.

Na patelni podgrzewamy olej truflowy z gałązką rozmarynu. Gdy się rozgrzeje, dodajemy kurczaka i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy cebulę i pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut. Dodajemy ugotowany makaron i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 2 minuty. Wyławiamy rozmaryn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy od razu z kilkoma listkami rozmarynu do dekoracji.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty