Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Gofry z surimi


Idealne połączenie słodkiego i słonego smaku. Gofry z pikantnym sosem, warzywami i surimi. Brzmi nietypowo, ale jest przepyszne! 

Składniki na 5-6 gofrów:

  • Gofry:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka + do nasmarowania gofrownicy
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Sos:
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Surimi (u mnie w kształcie krewetek)
  • Oliwki czarne i zielone, rukola, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, kapary

 

Gofry:
Jajko dzielimy na białko i żółtko. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, a potem dodajemy pozostałe składniki. Na końcu mieszamy z pianą z białka. Ciasto zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mleka. Gofry smażymy w gofrownicy, aż będą zarumienione i chrupiące.

Mieszamy wszystkie składniki na sos. Warzywa kroimy.

Gotowe gofry smarujemy sosem. Układamy na nich rukolę, pomidory, oliwki, kapary i surimi.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty