Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Gofry z surimi


Idealne połączenie słodkiego i słonego smaku. Gofry z pikantnym sosem, warzywami i surimi. Brzmi nietypowo, ale jest przepyszne! 

Składniki na 5-6 gofrów:

  • Gofry:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka + do nasmarowania gofrownicy
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Sos:
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Surimi (u mnie w kształcie krewetek)
  • Oliwki czarne i zielone, rukola, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, kapary

 

Gofry:
Jajko dzielimy na białko i żółtko. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, a potem dodajemy pozostałe składniki. Na końcu mieszamy z pianą z białka. Ciasto zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mleka. Gofry smażymy w gofrownicy, aż będą zarumienione i chrupiące.

Mieszamy wszystkie składniki na sos. Warzywa kroimy.

Gotowe gofry smarujemy sosem. Układamy na nich rukolę, pomidory, oliwki, kapary i surimi.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty