Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Gofry z surimi


Idealne połączenie słodkiego i słonego smaku. Gofry z pikantnym sosem, warzywami i surimi. Brzmi nietypowo, ale jest przepyszne! 

Składniki na 5-6 gofrów:

  • Gofry:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka + do nasmarowania gofrownicy
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Sos:
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Surimi (u mnie w kształcie krewetek)
  • Oliwki czarne i zielone, rukola, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, kapary

 

Gofry:
Jajko dzielimy na białko i żółtko. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, a potem dodajemy pozostałe składniki. Na końcu mieszamy z pianą z białka. Ciasto zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mleka. Gofry smażymy w gofrownicy, aż będą zarumienione i chrupiące.

Mieszamy wszystkie składniki na sos. Warzywa kroimy.

Gotowe gofry smarujemy sosem. Układamy na nich rukolę, pomidory, oliwki, kapary i surimi.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty