Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Gofry z surimi


Idealne połączenie słodkiego i słonego smaku. Gofry z pikantnym sosem, warzywami i surimi. Brzmi nietypowo, ale jest przepyszne! 

Składniki na 5-6 gofrów:

  • Gofry:
  • Mąka pszenna - 130g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka + do nasmarowania gofrownicy
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Sos:
  • Majonez - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Surimi (u mnie w kształcie krewetek)
  • Oliwki czarne i zielone, rukola, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, kapary

 

Gofry:
Jajko dzielimy na białko i żółtko. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, a potem dodajemy pozostałe składniki. Na końcu mieszamy z pianą z białka. Ciasto zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mleka. Gofry smażymy w gofrownicy, aż będą zarumienione i chrupiące.

Mieszamy wszystkie składniki na sos. Warzywa kroimy.

Gotowe gofry smarujemy sosem. Układamy na nich rukolę, pomidory, oliwki, kapary i surimi.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty