Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Keks rumowo-różany
Składniki na keksówkę 12x20cm:
- Mąka - 340g
- Cukier - 140g
- Masło w temperaturze pokojowej - 200g
- Jajka w temperaturze pokojowej - 6szt
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Ananas kandyzowany kostki - 100g
- Żurawina suszona - 100g
- Rodzynku - 100g
- Figi suszone - 70g
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 30g
- Płatki różane w cukrze - 2 łyżki
- Syrop różany - 2 łyżki
- Rum - 100ml
- Lukier:
- Cukier puder - 6 łyżek
- Syrop różany - 6 łyżeczek
Rodzynki, żurawinę i pokrojone drobno figi
zalewamy rumem i syropem różanym na co najmniej 4 godziny przed
przygotowywaniem ciasta.
Cukier ucieramy z ciepłym masłem. Dodajemy jajka pojedynczo, miksujemy.
Dodajemy jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż ciasto
dobrze się połączy.
Na końcu dodajemy kandyzowanego ananasa, namoczone bakalie wraz z całą
zalewą, płatki różane i skórkę pomarańczową. Ciasto mieszamy łyżką.
Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie wymiar
12x20cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Ciasto trzeba
obserwować, aby za mocno nie przypiekło się na górze. Na ostatnie 20
minut można je przykryć papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy
wykałaczką - jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe.
Po zupełnym ostudzeniu, zajmujemy się lukrem. Cukier puder mieszamy z
syropem różanym i bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy lukier będzie gładki i
śnieżnobiały polewamy ciasto i obsypujemy skórką pomarańczową.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz