Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Keks rumowo-różany

Ucierany keks z mnóstwem bakalii, syropem i płatkami różanymi, rumem i pięknym lukrem. Jest bardzo prosty i uda się nawet osobom początkującym w kuchni. 

Składniki na keksówkę 12x20cm:

  • Mąka - 340g
  • Cukier - 140g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Jajka w temperaturze pokojowej - 6szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Ananas kandyzowany kostki - 100g
  • Żurawina suszona - 100g
  • Rodzynku - 100g
  • Figi suszone - 70g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 30g
  • Płatki różane w cukrze - 2 łyżki
  • Syrop różany - 2 łyżki
  • Rum - 100ml
  • Lukier:
  • Cukier puder - 6 łyżek
  • Syrop różany - 6 łyżeczek

Rodzynki, żurawinę i pokrojone drobno figi zalewamy rumem i syropem różanym na co najmniej 4 godziny przed przygotowywaniem ciasta.

Cukier ucieramy z ciepłym masłem. Dodajemy jajka pojedynczo, miksujemy. Dodajemy jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż ciasto dobrze się połączy.
Na końcu dodajemy kandyzowanego ananasa, namoczone bakalie wraz z całą zalewą, płatki różane i skórkę pomarańczową. Ciasto mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie wymiar 12x20cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Ciasto trzeba obserwować, aby za mocno nie przypiekło się na górze. Na ostatnie 20 minut można je przykryć papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy wykałaczką - jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe.

Po zupełnym ostudzeniu, zajmujemy się lukrem. Cukier puder mieszamy z syropem różanym i bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy lukier będzie gładki i śnieżnobiały polewamy ciasto i obsypujemy skórką pomarańczową.


 
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty