Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Keks rumowo-różany

Ucierany keks z mnóstwem bakalii, syropem i płatkami różanymi, rumem i pięknym lukrem. Jest bardzo prosty i uda się nawet osobom początkującym w kuchni. 

Składniki na keksówkę 12x20cm:

  • Mąka - 340g
  • Cukier - 140g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Jajka w temperaturze pokojowej - 6szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Ananas kandyzowany kostki - 100g
  • Żurawina suszona - 100g
  • Rodzynku - 100g
  • Figi suszone - 70g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 30g
  • Płatki różane w cukrze - 2 łyżki
  • Syrop różany - 2 łyżki
  • Rum - 100ml
  • Lukier:
  • Cukier puder - 6 łyżek
  • Syrop różany - 6 łyżeczek

Rodzynki, żurawinę i pokrojone drobno figi zalewamy rumem i syropem różanym na co najmniej 4 godziny przed przygotowywaniem ciasta.

Cukier ucieramy z ciepłym masłem. Dodajemy jajka pojedynczo, miksujemy. Dodajemy jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż ciasto dobrze się połączy.
Na końcu dodajemy kandyzowanego ananasa, namoczone bakalie wraz z całą zalewą, płatki różane i skórkę pomarańczową. Ciasto mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie wymiar 12x20cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Ciasto trzeba obserwować, aby za mocno nie przypiekło się na górze. Na ostatnie 20 minut można je przykryć papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy wykałaczką - jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe.

Po zupełnym ostudzeniu, zajmujemy się lukrem. Cukier puder mieszamy z syropem różanym i bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy lukier będzie gładki i śnieżnobiały polewamy ciasto i obsypujemy skórką pomarańczową.


 
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty