Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Pizza z burratą (pieczona na kamieniu)


Burrata to włoski ser - kulka mozzarelli kryjąca miękkie wnętrze ze stracciatelli i śmietany. Jest delikatny, ze świeżymi mlecznymi nutami. Do chrupiącej aromatycznej pizzy pasuje idealnie. 

Składniki na 1 pizzę dla 2 osób:

  • Ciasto na pizzę:
  • Mąka pszenna - 170g
  • Woda ciepła - 90ml
  • Drożdże świeże - 10g
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Oliwa - 2 łyżki 
  • + kasza manna do podsypania ciasta  
  • Dodatki:
  • Burrata - 1szt
  • Sos pomidorowy - 1 łyżka
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn
  • Szynka dojrzewająca - 3 plasterki
  • Cebula - 1szt
  • Pomidory suszone z oleju - 2 plasterki
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Oliwki - 8szt
  • Jalapeno marynowane - kilka plasterków

Do pieczenia pizzy polecam kamień. Ja używam szamotowego. Przed pieczeniem, kamień należy nagrzać. Wkładamy go do piekarnika, na wysoką półkę i nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Kamień powinien grzać się przez co najmniej godzinę, więc najlepiej nagrzewać go już zanim weźmiemy się za zagniatanie ciasta.

Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników. Ciasto długo zagniatamy - powinno być elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

Po tym czasie ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą manną. Pizzę najlepiej przygotować na drewnianej łopatce podsypanej kaszą manną, aby bez problemu zsunąć ją na kamień. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy, posypujemy ziołami. Układamy dodatki - szynkę i warzywa.

Pizzę zsuwamy na kamień i pieczemy do zarumienienia - u mnie wystarczyło 5-6 minut.

Na upieczonej pizzy układamy burratę. Pizzę kroimy na kawałki i na każdy nakładamy kawałek sera.

 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty