Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pizza z burratą (pieczona na kamieniu)
Burrata to włoski ser - kulka mozzarelli kryjąca miękkie wnętrze ze stracciatelli i śmietany. Jest delikatny, ze świeżymi mlecznymi nutami. Do chrupiącej aromatycznej pizzy pasuje idealnie.
Składniki na 1 pizzę dla 2 osób:
- Ciasto na pizzę:
- Mąka pszenna - 170g
- Woda ciepła - 90ml
- Drożdże świeże - 10g
- Cukier - 1/3 łyżeczki
- Sól - 1/3 łyżeczki
- Oliwa - 2 łyżki
- + kasza manna do podsypania ciasta
- Dodatki:
- Burrata - 1szt
- Sos pomidorowy - 1 łyżka
- Świeże zioła - tymianek i rozmaryn
- Szynka dojrzewająca - 3 plasterki
- Cebula - 1szt
- Pomidory suszone z oleju - 2 plasterki
- Pomidory koktajlowe - 6szt
- Oliwki - 8szt
- Jalapeno marynowane - kilka plasterków
Do pieczenia pizzy polecam kamień. Ja używam
szamotowego. Przed pieczeniem, kamień należy nagrzać. Wkładamy go do
piekarnika, na wysoką półkę i nagrzewamy piekarnik na maksymalną
temperaturę. Kamień powinien grzać się przez co najmniej godzinę, więc
najlepiej nagrzewać go już zanim weźmiemy się za zagniatanie ciasta.
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Po
tym czasie dodajemy resztę składników. Ciasto długo zagniatamy - powinno
być elastyczne i gładkie. Odstawiamy pod przykryciem na wyrośnięcia na
co najmniej godzinę.
Po tym czasie ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy, podsypując kaszą
manną. Pizzę najlepiej przygotować na drewnianej łopatce podsypanej
kaszą manną, aby bez problemu zsunąć ją na kamień. Na cieście
rozprowadzamy sos pomidorowy, posypujemy ziołami. Układamy dodatki -
szynkę i warzywa.
Pizzę zsuwamy na kamień i pieczemy do zarumienienia - u mnie wystarczyło 5-6 minut.
Na upieczonej pizzy układamy burratę. Pizzę kroimy na kawałki i na każdy nakładamy kawałek sera.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz