Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Sałatka z szynką, cieciorką i kiełkami słonecznika

 

Kiełki są skarbnicą witamin i minerałów - warto włączyć je do diety. Wybrałam duże i soczyste kiełki słonecznika w połączeniu z ciecierzycą i szynką. 

Składniki:

  • Sałata rzymska - 1 szt
  • Ogórek - 1/4 szt
  • Pomidory koktajlowe - 8szt
  • Ciecierzyca konserwowa - 3 łyżki
  • Szynka - 2 plasterki
  • Kiełki słonecznika - 1 garść
  • Olej - 1 łyżka
  • Mix przypraw do sosu sałatkowego włoskiego - 1 płaska łyżeczka

Olej mieszamy z sosem sałatkowym.
Sałatę, ogórka i pomidory kroimy. Kiełki dokładnie płuczemy. Ciecierzycę odcedzamy. Szynkę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem.
Sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowe śniadanie do pracy.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty