Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z szynką, cieciorką i kiełkami słonecznika

 

Kiełki są skarbnicą witamin i minerałów - warto włączyć je do diety. Wybrałam duże i soczyste kiełki słonecznika w połączeniu z ciecierzycą i szynką. 

Składniki:

  • Sałata rzymska - 1 szt
  • Ogórek - 1/4 szt
  • Pomidory koktajlowe - 8szt
  • Ciecierzyca konserwowa - 3 łyżki
  • Szynka - 2 plasterki
  • Kiełki słonecznika - 1 garść
  • Olej - 1 łyżka
  • Mix przypraw do sosu sałatkowego włoskiego - 1 płaska łyżeczka

Olej mieszamy z sosem sałatkowym.
Sałatę, ogórka i pomidory kroimy. Kiełki dokładnie płuczemy. Ciecierzycę odcedzamy. Szynkę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem.
Sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowe śniadanie do pracy.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty