Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Piernik dojrzewający z marcepanem i śliwką


To zdecydowanie najlepszy piernik jaki jadłam. Aromatyczne, dojrzewające ciasto przekładane powidłami śliwkowymi i domowym marcepanem. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Miód - 250g
  • Masło - 150g
  • Mąka - 500g
  • Jajko - 2szt
  • Mleko - 80ml
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżki
  • Marcepan:
  • Mąka migdałowa - 200g
  • Cukier puder - 200g
  • Likier amaretto - 80ml
  • Do przełożenia:
  • Powidła śliwkowe - cały słoik
  • Polewa:
  • Czekolada gorzka - 120g
  • Czekolada mleczna - 100g
  • Masło - 50g
  • + opcjonalnie - likier Amaretto do nasączenia

Piernik musimy przygotowywać co najmniej 4 tygodnie przed świętami.

Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, mieszając drewnianą łyżką, aby dobrze się połączyły. Studzimy. Dodajemy mąkę, jajka, miód, mleko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy (ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 3 tygodnie.

Na tydzień przed świętami bierzemy się za pieczenie. Ciasto rozkładamy na największej blaszce dołączanej do piekarnika (u mnie 40x30cm), na papierze do pieczenia. Ciasto będzie teraz elastyczne i trochę gumiaste. Takie ma być! Po rozłożeniu na całą blachę będzie wydawać się dość cienkie, ale bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut (góra-dół).


Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto kroimy na 3 równe część. Każdą z nich możemy nasączyć Amaretto, ale nie jest to konieczne, bo ciasto ładnie zmięknie dzięki powidłom.


Robimy marcepan. Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy porcjami likier Amaretto zagniatając na gładką masę. W zależność od ilości likieru masa może być bardzo gęsta (do rozwałkowania) lub bardziej miękka (jak u mnie - do rwania na kawałki).

Blat piernikowy smarujemy 1/2 słoika powideł, na to układamy marcepan, następny blat, powidła, marcepan i ostatni blat. Ciasto zawijamy szczelnie w folię aluminiową, wkładamy do lodówki i obciążamy. Ja na cieście położyłam deskę, a na niej obciążenie do hantli o wadze 2,5kg. Myślę że nawet 1 kg spokojnie by wystarczył.  


Ostatni etap to polewa czekoladowa, którą można zrobić dzień przed Wigilią. Czekolady łamiemy na kostki. Dodajemy masło i w kąpieli wodnej podgrzewamy, aż dobrze się połączą. Piernika kroimy na 3 kostki. Każdą polewamy obficie polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki.

Ciasto dojrzewające ma wyjątkowy smak. Piernik jest miękki, bardzo aromatyczny. Wykonanie jest co prawda czasochłonne, ale smak wynagradza każdą minutę pracy ;)



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty