Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Piernik dojrzewający z marcepanem i śliwką
To zdecydowanie najlepszy piernik jaki jadłam. Aromatyczne, dojrzewające ciasto przekładane powidłami śliwkowymi i domowym marcepanem.
Składniki:
- Ciasto:
- Miód - 250g
- Masło - 150g
- Mąka - 500g
- Jajko - 2szt
- Mleko - 80ml
- Cukier - 150g
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Przyprawa do piernika - 2 łyżki
- Marcepan:
- Mąka migdałowa - 200g
- Cukier puder - 200g
- Likier amaretto - 80ml
- Do przełożenia:
- Powidła śliwkowe - cały słoik
- Polewa:
- Czekolada gorzka - 120g
- Czekolada mleczna - 100g
- Masło - 50g
- + opcjonalnie - likier Amaretto do nasączenia
Piernik musimy przygotowywać co najmniej 4 tygodnie przed świętami.
Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, mieszając drewnianą łyżką,
aby dobrze się połączyły. Studzimy. Dodajemy mąkę, jajka, miód, mleko,
proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość
długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy
(ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 3
tygodnie.
Na tydzień przed świętami bierzemy się za pieczenie. Ciasto rozkładamy
na największej blaszce dołączanej do piekarnika (u mnie 40x30cm), na
papierze do pieczenia. Ciasto będzie teraz elastyczne i trochę gumiaste.
Takie ma być! Po rozłożeniu na całą blachę będzie wydawać się dość
cienkie, ale bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w 180 stopniach przez
25-30 minut (góra-dół).
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto kroimy na 3 równe część. Każdą z nich możemy nasączyć Amaretto, ale nie jest to konieczne, bo ciasto ładnie zmięknie dzięki powidłom.
Robimy marcepan. Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy porcjami likier Amaretto zagniatając na gładką masę. W zależność od ilości likieru masa może być bardzo gęsta (do rozwałkowania) lub bardziej miękka (jak u mnie - do rwania na kawałki).
Blat piernikowy smarujemy 1/2 słoika powideł, na to układamy marcepan, następny blat, powidła, marcepan i ostatni blat. Ciasto zawijamy szczelnie w folię aluminiową, wkładamy do lodówki i obciążamy. Ja na cieście położyłam deskę, a na niej obciążenie do hantli o wadze 2,5kg. Myślę że nawet 1 kg spokojnie by wystarczył.
Ostatni etap to polewa czekoladowa, którą można zrobić dzień przed Wigilią. Czekolady łamiemy na kostki. Dodajemy masło i w kąpieli wodnej podgrzewamy, aż dobrze się połączą. Piernika kroimy na 3 kostki. Każdą polewamy obficie polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki.
Ciasto dojrzewające ma wyjątkowy smak. Piernik jest miękki, bardzo aromatyczny. Wykonanie jest co prawda czasochłonne, ale smak wynagradza każdą minutę pracy ;)
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz