Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Piernik dojrzewający z marcepanem i śliwką


To zdecydowanie najlepszy piernik jaki jadłam. Aromatyczne, dojrzewające ciasto przekładane powidłami śliwkowymi i domowym marcepanem. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Miód - 250g
  • Masło - 150g
  • Mąka - 500g
  • Jajko - 2szt
  • Mleko - 80ml
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżki
  • Marcepan:
  • Mąka migdałowa - 200g
  • Cukier puder - 200g
  • Likier amaretto - 80ml
  • Do przełożenia:
  • Powidła śliwkowe - cały słoik
  • Polewa:
  • Czekolada gorzka - 120g
  • Czekolada mleczna - 100g
  • Masło - 50g
  • + opcjonalnie - likier Amaretto do nasączenia

Piernik musimy przygotowywać co najmniej 4 tygodnie przed świętami.

Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, mieszając drewnianą łyżką, aby dobrze się połączyły. Studzimy. Dodajemy mąkę, jajka, miód, mleko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy (ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 3 tygodnie.

Na tydzień przed świętami bierzemy się za pieczenie. Ciasto rozkładamy na największej blaszce dołączanej do piekarnika (u mnie 40x30cm), na papierze do pieczenia. Ciasto będzie teraz elastyczne i trochę gumiaste. Takie ma być! Po rozłożeniu na całą blachę będzie wydawać się dość cienkie, ale bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut (góra-dół).


Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto kroimy na 3 równe część. Każdą z nich możemy nasączyć Amaretto, ale nie jest to konieczne, bo ciasto ładnie zmięknie dzięki powidłom.


Robimy marcepan. Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy porcjami likier Amaretto zagniatając na gładką masę. W zależność od ilości likieru masa może być bardzo gęsta (do rozwałkowania) lub bardziej miękka (jak u mnie - do rwania na kawałki).

Blat piernikowy smarujemy 1/2 słoika powideł, na to układamy marcepan, następny blat, powidła, marcepan i ostatni blat. Ciasto zawijamy szczelnie w folię aluminiową, wkładamy do lodówki i obciążamy. Ja na cieście położyłam deskę, a na niej obciążenie do hantli o wadze 2,5kg. Myślę że nawet 1 kg spokojnie by wystarczył.  


Ostatni etap to polewa czekoladowa, którą można zrobić dzień przed Wigilią. Czekolady łamiemy na kostki. Dodajemy masło i w kąpieli wodnej podgrzewamy, aż dobrze się połączą. Piernika kroimy na 3 kostki. Każdą polewamy obficie polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki.

Ciasto dojrzewające ma wyjątkowy smak. Piernik jest miękki, bardzo aromatyczny. Wykonanie jest co prawda czasochłonne, ale smak wynagradza każdą minutę pracy ;)



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty