Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka z kuskusem, cieciorką i bakaliami
Sałatka z kuskusem i jarmużem, z dodatkiem ciecierzycy, nerkowców i
rodzynek. Świetne połączenie słodkich i słonych smaków.
Składniki na 2 porcje:
- Kuskus - 100g
- Jarmuż - 100g
- Ciecierzyca konserwowa - 120g
- Suszone pomidory z oleju - 3 plasterki
- Oliwki - 5szt (u mnie Kalamon)
- Rodzynki - 1 łyżka
- Nerkowce - 1 łyżka
- Olej (najlepiej spod pomidorów suszonych) - 2 łyżki
- Pieprz, suszona natka pietruszki i szczypiorek
- Szczypta soli i cukru
Kuskus zalewamy wrzątkiem, około 1 cm powyżej
linii kaszy. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie
mieszamy i sprawdzamy czy jest miękki. Jeśli nie - przykrywamy jeszcze
na chwilę. Jeśli jest miękki odlewamy ewentualny nadmiar wody.
Jarmuż obieramy (zostawiamy same liście) i kroimy. Przelewamy wrzątkiem,
potem zimną wodą. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki w plasterki,
ciecierzycę odcedzamy. Część nerkowców kroimy, kilka zostawiamy do
dekoracji. Rodzynki możemy dodać w całości lub, jeśli są duże, pokroić
na połówki.
Mieszamy wszystkie składniki razem z olejem i przyprawami. Mieszamy,
schładzamy. Sałatka świetnie sprawdza się jako śniadanie do pracy lub
lekka kolacja.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje

Komentarze
Prześlij komentarz