Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z kuskusem, cieciorką i bakaliami

Sałatka z kuskusem i jarmużem, z dodatkiem ciecierzycy, nerkowców i rodzynek. Świetne połączenie słodkich i słonych smaków. 

Składniki na 2 porcje:

  • Kuskus - 100g
  • Jarmuż - 100g
  • Ciecierzyca konserwowa - 120g
  • Suszone pomidory z oleju - 3 plasterki
  • Oliwki - 5szt (u mnie Kalamon)
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Nerkowce - 1 łyżka
  • Olej (najlepiej spod pomidorów suszonych) - 2 łyżki
  • Pieprz, suszona natka pietruszki i szczypiorek
  • Szczypta soli i cukru

Kuskus zalewamy wrzątkiem, około 1 cm powyżej linii kaszy. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy i sprawdzamy czy jest miękki. Jeśli nie - przykrywamy jeszcze na chwilę. Jeśli jest miękki odlewamy ewentualny nadmiar wody.
Jarmuż obieramy (zostawiamy same liście) i kroimy. Przelewamy wrzątkiem, potem zimną wodą. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki w plasterki, ciecierzycę odcedzamy. Część nerkowców kroimy, kilka zostawiamy do dekoracji. Rodzynki możemy dodać w całości lub, jeśli są duże, pokroić na połówki.
Mieszamy wszystkie składniki razem z olejem i przyprawami. Mieszamy, schładzamy. Sałatka świetnie sprawdza się jako śniadanie do pracy lub lekka kolacja.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty