Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z kuskusem, cieciorką i bakaliami

Sałatka z kuskusem i jarmużem, z dodatkiem ciecierzycy, nerkowców i rodzynek. Świetne połączenie słodkich i słonych smaków. 

Składniki na 2 porcje:

  • Kuskus - 100g
  • Jarmuż - 100g
  • Ciecierzyca konserwowa - 120g
  • Suszone pomidory z oleju - 3 plasterki
  • Oliwki - 5szt (u mnie Kalamon)
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Nerkowce - 1 łyżka
  • Olej (najlepiej spod pomidorów suszonych) - 2 łyżki
  • Pieprz, suszona natka pietruszki i szczypiorek
  • Szczypta soli i cukru

Kuskus zalewamy wrzątkiem, około 1 cm powyżej linii kaszy. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy i sprawdzamy czy jest miękki. Jeśli nie - przykrywamy jeszcze na chwilę. Jeśli jest miękki odlewamy ewentualny nadmiar wody.
Jarmuż obieramy (zostawiamy same liście) i kroimy. Przelewamy wrzątkiem, potem zimną wodą. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki w plasterki, ciecierzycę odcedzamy. Część nerkowców kroimy, kilka zostawiamy do dekoracji. Rodzynki możemy dodać w całości lub, jeśli są duże, pokroić na połówki.
Mieszamy wszystkie składniki razem z olejem i przyprawami. Mieszamy, schładzamy. Sałatka świetnie sprawdza się jako śniadanie do pracy lub lekka kolacja.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty