Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Zupa krem z dyni i pomidorów


Gęsta zupa idealna na zimne dni. Dobrze doprawiona i z dodatkiem zdrowych ziaren.

Składniki:

  • Dynia - 500g (waga samego miąższu)
  • Pomidory w puszce - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Ziemniak - 2szt nieduże
  • Papryka - 1szt
  • Papryczka ostra - 1szt (opcjonalnie)
  • Olej - 1 łyżka
  • Pasta paprykowa - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka, sumak
  • Makaron drobny - 200g (u mnie małe muszelki)
  • Pestki z dyni - 1 garść
  • Siemię lniane - 1 garść

Dynię, ziemniaki, paprykę i papryczkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Wszystkie warzywa smażymy na oleju często mieszając, aż lekko się zarumienią. Zalewamy pomidorami z puszki i szklanką wody. Dodajemy pastę paprykową i przyprawy. Gotujemy na niedużym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gorącą zupę podajemy z makaronem, przed posypaną pestkami dyni i siemieniem lnianym.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty