Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Tatar ze śledzia

Pyszna i piękna przekąska. Śledziowego tatara najlepiej wykonać z prawdziwych matiasów czyli młodych śledzi, które jeszcze nie przeszły tarła. Są one jednak dość drogie i słabo dostępne, więc można zamienić je na śledzie z solanki.

Składniki:

  • Filety śledziowe - 4szt (matiasy, filety z solanki lub oleju)
  • Ogórki kiszone - 2szt
  • Grzyby marynowane - 6szt
  • Ostra papryka z zalewy - 1 szt
  • Cebula - 1 mała
  • Musztarda francuska - 2 łyżeczki
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Miód - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Filety śledziowe kroimy w niedużą kostkę. Ogórki kiszone, grzyby, papryczkę i cebulę kroimy w jeszcze drobniejszą kostkę. Cebulę można sparzyć, jeśli chcecie, aby tatar był delikatniejszy. Szczypiorek szatkujemy.
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy musztardą, miodem, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą (choć ze względu na słoność śledzia nie będzie to raczej potrzebne).
Tatara układamy na talerzach, ja użyłam do tego obręczy do potraw. Całość posypujemy delikatnie pieprzem.
Podajemy z pieczywem.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty