Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka makaronowa z indykiem i czarnuszką


Pyszna sałatka idealna na śniadanie do pracy - makaron, dużo warzyw, indyk i zdrowe ziarna czarnuszki.

Składniki na 2 porcje:

  • Indyk filet - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, ostra, pomidory suszone w proszku, pieprz, sól
  • Makaron  - 100g. Wybierzcie grubszy, który pozostanie jędrny po gotowaniu. Gorąco polecam makarony od Nudli Śląskich - nawet następnego dnia się nie kleją i smakują świetnie!
  • Roszponka - 3 garście
  • Pomidory cherry - 10szt
  • Papryka - 1szt
  • Oliwki - 10szt
  • Pomidory suszone z oleju - 4 plastry
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Pomidory suszone w proszku - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Czarnuszka - 2 łyżeczki

Indyka kroimy w kostkę. Mieszamy z łyżeczką oleju i przyprawami - solą, pieprzem, paprykami, suszonymi pomidorami. Smażymy po kilka minut z obu stron - długość smażenia zależy od wielkości kawałków.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - wybierzcie makaron grubszy, który pozostanie jędrny po gotowaniu.
Paprykę kroimy w paski, pomidory suszone w kostkę, oliwki na plasterki, a pomidory na połówki.
Łączymy indyka, makaron, wszystkie warzywa, czarnuszkę, olej spod pomidorów i przyprawy. Dokładanie mieszamy. Sałatka jest pyszna na świeżo, a jeszcze lepsza po przegryzieniu się.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty