Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kurczak z warzywami w galarecie tymbalik


Mięso z kurczaka z warzywami i pieczarkami w galarecie. To idealne danie na imprezę - ładnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie.

Składniki (na 2 keksówki):

  • Ćwiartki z kurczaka - 4szt
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Liście laurowe - 4szt
  • Pieprz ziarna - 1 łyżeczka
  • Lubczyk korzeń mielony - 1/2 łyżeczki
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula suszona - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz
  • Pieczarki konserwowe - 150g
  • Ogórki konserwowe mini - 150g
  • Papryka konserwowa - 150g
  • Żelatyna - według instrukcji (około 3-4 łyżki na 1l wywaru)

Marchew i pietruszkę szorujemy lub obieramy, kroimy na kawałki. Ćwiartki z kurczaka, warzywa, lubczyk, ziele, liście laurowe, cebulę zalewamy około 2-3 litrami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ja używałam szybkowaru i gotowałam 30 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku gotujemy około 1,5-2 godzin. Wyciągamy mięso, po ostudzeniu obieramy i kroimy.
Mięso mieszamy z pieczarkami, ogórkami i pokrojoną papryką. Wykładamy do naczyń - ja użyłam dwóch keksówek, ale można także zrobić galarety w mniejszych pojemnikach.
Wywar przecedzamy. Odlewamy 2 litry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy. Żelatynę (ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu) rozpuszczamy z kilku chochlach wywaru i bardzo dokładnie mieszamy. Wlewamy do odłożonego, gorącego wywaru. Mieszamy i zalewamy mięso z warzywami. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty