Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Lody czekoladowo wiśniowe


Lody kakaowe z kawałkami czekolady, wiśniami i odrobiną alkoholu. Bardzo proste do zrobienia i bez użycia maszynki do lodów.

Składniki na 6 porcji:

  • Śmietanka 30 lub 36% - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier puder - 20g
  • Kakao - 3 łyżki
  • Czekolada gorzka - 50g
  • Wiśnie drylowane (u mnie domowe) - 100g
  • Wiśnie z nalewki - 20g
  • Nalewka wiśniowa - 50ml
  • Wiśnie i czekolada do dekoracji

Wiśnie drylowane kroimy lub dzielimy na połówki. Wiśnie z wiśniówki kroimy w drobną kosteczkę. Czekoladę kroimy w niedużą kostkę.

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko, kakao, wiśniówkę i dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy wiśnie i czekoladę. Mieszamy.

Masę wylewamy do pojemnika (ja używam pudełka po kupnych lodach). Wkładamy do zamrażarki. Przez pierwsze 2-3 godziny, co pół godziny wyciągamy i mieszamy dokładanie. Dzięki temu lody zamrożą się równomiernie, a wiśnie i czekolada nie będą tylko na spodzie. Potem mrozimy jeszcze kilka godzin, najlepiej całą noc.

Lody są dość miękkie, więc łatwo się je nakłada. Podajemy z wiśniami i wiórkami czekolady.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty