Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kurczak z ricottą i szynką dojrzewającą


Pierś kurczaka w szynce dojrzewającej, podana z makaronem w kremowym sosie z serem ricotta. Wspaniałe danie we włoskim stylu, idealne na wyjątkową okazję - może na Walentynki?

Składniki (na 4 porcje):

  • Kurczak filet - 4 nieduże
  • Szynka dojrzewająca - 8 plasterków
  • Sól, pieprz
  • Olej - 1 łyżka
  • Ricotta - 250g
  • Suszone pomidory proszek - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Makaron grubszy - 200g

Makaron gotujemy al dente.

Filety z kurczaka obsypujemy solą i pieprzem. Każdego owijamy w 2 plasterki szynki. Smażymy na oleju po 5 minut z każdej strony. Dodajemy ser ricotta, suszone pomidory, paprykę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy razem na małym pod przykryciem ogniu przez 5-10 minut. Długość gotowania zależy od grubości kawałków kurczaka. Jeśli nie jesteście pewni czy już są gotowe, najlepiej przeciąć jednego i sprawdzić czy w środku jest już dobry. Teraz wyciągamy kurczaka na talerz, a do sosu dokładamy ugotowany makaron. Mieszamy i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. W tym czasie kurczak odpocznie i będzie idealny do podania.
Kurczaka i makaron podajemy z sałatką ze świeżych warzyw.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty