Polecane
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Kryzysowa fasolowa
Ceny rosną w szalonym tempie, więc trzeba poszukać sposobów na oszczędności. Do zupy fasolowej świetnie sprawdzają się ścinki szynek, które można kupić w bardzo atrakcyjnej cenie.
Składniki na 4 porcje:
- Fasola biała - 200g
- Ścinki szynek (najlepiej wędzonek) - 400g
- Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
- Makaron (np. łazanki, grube rurki) - 160g
- Cebula - 2szt
- Olej - 1 łyżka
- Liść laurowy - 4, Ziele angielskie - 4, Pieprz ziarno - 8szt
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
Fasolę musimy przygotować długo przed gotowanie.
Zalewamy ją dużą ilością wody i odstawiamy na 8-12 godzin. Po tym czasie
odlewamy wodę, i zalewamy fasolę nową wodą (około 3cm nad fasolę).
Gotujemy 50-60 minut. Fasola powinna być lekko miękka. W czasie
gotowania przygotowujemy resztę składników.
Cebulę kroimy w piórka, ścinki szynek w kostkę. Razem przesmażamy je na oleju. Pomidory kroimy w kostkę.
Do podgotowanej fasoli dodajemy przesmażone szynki, pomidory, liście
laurowe, ziele i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 minut. W razie potrzeby
dolewamy wody. Po tym czasie dodajemy makaron i resztę przypraw (bez
majeranku). Gotujemy na małym ogniu, aż makaron będzie miękki. Przed
samym podaniem dodajemy majeranek.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz