Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kakaowy dutch baby ze śliwkami

Pieczony naleśnik ze śliwkami i kakao to świetny patent na ciepłe śniadanie. Wystarczy jedynie pół godziny. 

Składniki na dużą patelnię:

  • Jajka - 5szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka - 90g (u mnie pszenna i żytnia)
  • Kakao - 1 łyżka
  • Śliwki - 8szt
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do posypania


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kiedy się nagrzewa, przygotowujemy dutch baby. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, mąkę, kakao i ewentualnie kardamon. Śliwki dzielimy na ćwiartki.

Patelnię wkładamy na minutę do piekarnika, aby się podgrzała. Rozsmarowujemy na niej masło. Wylewamy ciasto, układamy na nim śliwki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Naleśnik urośnie na bokach, ale po wyciągnięciu z piekarnika lekko opadnie. Przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty