Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Canneloni ze szpinakiem w sosie serowym


Grube rurki makarony wypełnione szpinakiem z szynką, zapieczone w sosie mleczno-serowym. Danie wygląda i smakuje obłędnie, a jest bardzo proste w przygotowaniu. 

Składniki na 3 porcje:

  • Canneloni - 12szt
  • Farsz szpinakowy:
  • Szpinak - 500g (może być mrożony)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Szynka (najlepiej dojrzewająca) - 100g
  • Olej- 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos mleczno-serowy:
  • Mleko - 600ml
  • Mąka - 1 łyżka
  • Ser z niebieską pleśnią (lub inny miękki i intensywny) - 100g
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz

Farsz:
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy ją na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Farsz zostawiamy do przestudzenia.

Sos:
Odlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niego mąkę, gałkę, sól, pieprz i pokrojony drobno ser. Pozostałe mleko podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy odłożone wcześniej mleko z dodatkami. Mieszamy, aż ser rozprowadzi się w sosie.

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu (tylko, tyle, aby przykryć dno). Nadziewamy surowe canneloni farszem szpinakowym układamy w naczyniu.

 

 

Makaron zalewamy sosem.

Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu 35 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut.


Rurki makaronowe delikatnie wyjmujemy z naczynia. Podajemy od razu po upieczeniu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty