Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Rozgrzewające danie z soczewicą

Szybkie i pyszne jednogarnkowe danie z soczewicą i orientalnymi przyprawami. 

Składniki na 4 porcje:

  • Soczewica (u mnie zielona) - 200g
  • Ryż - 150g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Woda - 2l
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • po 1 łyżeczce: liście curry
  • po 1/2 łyżeczki: kumin, papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, imbir sproszkowany, kurkuma
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki


Marchew i ząbki czosnku kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. W garnku z grubym dnem przesmażamy razem warzywa. Po kilku minutach dokładamy ryż. Smażymy jeszcze ok 1-2 minuty często mieszając. Zalewamy całość wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż ryż będzie robił się miękki. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze 20 minut (soczewica powinna już być miękka).

Danie jest pyszne od razu, ale następnego dnia po przegryzieniu chyba jeszcze lepsze. 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty