Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka z figą i wędzonym twarogiem


Wędzony twaróg ma mocny smak i zapach. Świetnie sprawdza w połączeniu z warzywami, figami i octem balsamicznym. 

Składniki na 2 porcje:

  • Rukola - 3 garście
  • Pomidor - 1 duży
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 2 szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Figa - 1szt
  • Ser wędzony - 75g
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Zioła (u mnie majeranek, tymianek, oregano) - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Składniki na sos mieszamy.

Pomidora, ogórka i rzodkiewki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Mieszamy z rukolą. Wędzony twaróg kruszymy w rękach lub rozdrabniamy widelcem i posypujemy nim warzywa. Na górze układamy pokrojone figi i całość polewamy sosem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty