Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Zupa z pędami bambusa i miso


 Składniki na 4 porcje:

  • Kurczak, mięso z piersi lub udka bez kości - 300g
  • Pędy bambusa plastry w puszce - 140g
  • Marchew - 1 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Papryka - 1 szt
  • Kapusta - 1/4 małej główki
  • Pieczarki - 150g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Liście limonki kafir - 4 szt
  • Pasta miso - 2 łyżki
  • Ostra papryczka suszona - 1-2 szt
  • Pieprz do smaku
  • Makaron ryżowy - 200g
  • Sezam do posypania 

Kurczaka i paprykę kroimy w paseczki, marchew w słupki, pieczarki w plastry. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na cienkie plasterki.
Mięso i warzywa zalewamy wodą, dodajemy suszoną papryczkę i liście limonki kafir. Gotujemy na małym ogniu 20-25 minut od zawrzenia wody.

W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron wykładamy do miseczek.

Zupę zdejmujemy z ognia. Dodajemy pastę miso i mieszamy (pasta nie powinna się gotować). Przyprawiamy do smaku. Sól nie będzie konieczna, bo pasta jest bardzo słona.

Gorącą zupą zalewamy makaron. Posypujemy sezamem. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty