Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Krem ziemniaczany z chipsem chorizo

 

Zupa-krem z ziemniaków, doprawiona chrzanem, podana z groszkiem ptysiowym i chipsami z kiełbasy chorizo. 

Składniki (dla 6 osób):

  • Ziemniaki - 10 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Bulion (dowolny) - ok 2l
  • Chrzan tarty - 2 płaskie łyżki
  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, mielony korzeń lubczyku, przyprawa do ziemniaków, chilli chipotle
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Koperek - 2 łyżki
  • Kiełbasa chorizo - cienkie plasterki - 100g
  • Groszek ptysiowy

 

Plasterki kiełbasy kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż będą chrupiące. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.


Ziele angielskie i gorczycę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z resztą przypraw.

Marchew - ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem (lekko powyżej linii warzyw) i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Miksujemy, jeśli krem jest bardzo gęsty dolewamy trochę bulionu lub wody. Dodajemy chrzan i przyprawy do smaku. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i koperek.

Zupę podajemy z chipsami i groszkiem ptysiowym.


 

 

Komentarze

  1. Ingredients are very rich. Looks very delicious. Have a wonderful day.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty