Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Ciasto z kompotu wigilijnego

Mamy kwiecień, a ja właśnie przerabiam resztki z Bożego Narodzenia :D Ciasto z owoców pozostałych po wigilijnym kompocie jest wilgotne, mocno kakaowe z piernikowym aromatem. Fantastyczne danie zero waste!
 

Składniki na standardową keksówkę:

  • Owoce suszone z kompotu wigilijnego - 1kg
  • Jajko - 2szt
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Aromat rumowy - kilka kropel
  • Olej do nasmarowania formy
  • Polewa:
  • Czekolada - 70g
  • Kokos

Owoce po bożonarodzeniowym kompocie warto zamrozić i wykorzystać potem do upieczenia takiego ciasta. Ważne, aby przed mrożeniem owoce mocno wycisnąć z nadmiaru płynu. Im bardziej różnorodne owoce tym lepiej, u mnie były to: suszone śliwki, jabłka, gruszki, figi, rodzynki, daktyle. Po rozmrożeniu już pachniało świętami!

Owoce miksujemy blenderem. Nie musi być bardzo dokładanie. Kawałki owoców w cieście są jak najbardziej dopuszczalne.  


 Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i mieszamy łyżką.

Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Pieczemy w 175 stopniach przez 50 minut. Ciasto zostawiamy do ostudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i obsypujemy kokosem. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Ciasto pozostaje bardzo wilgotne, ale po schłodzeniu kroi się bez problemu.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty