Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Udziec z indyka pieczony z owocami w rękawie

 

Miękkie i soczyste mięso z chrupiącą skórką. Udziec upieczony z mango i ananasem w orientalnych przyprawach. Idealny na wystawny niedzielny obiad. 

Składniki (na 6 osób):

  • Udziec z indyka - około 1,4 kg
  • Ananas i mango - po 100g (mogą być mrożone)
  • Cebula - 2 szt
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • mielone: kumin, kolendra, papryka słodka, pieprz ziołowy, chilli - po 1 łyżeczce
  • tymianek suszony, gorczyca, jałowiec - po 1 łyżeczce
  • Liście laurowe i kaffir - po 3 szt

Sos sojowy i olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Nacieramy udziec i zostawiamy do marynowania - najlepiej na całą noc.

Mięso wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przez pieczeniem.
Rękaw zapinamy z jednaj strony. Wkładamy udziec (wraz z całą marynatą), pokrojone w ćwiartki cebule i owoce pokrojone w kostkę. Rękaw zapinamy z drugiej strony i robimy u góry kilka dziurek, aby nie pękł podczas pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 100 minut. Wyciągamy, rozcinamy rękaw (uwaga na gorącą parę!) i pieczemy kolejne 10 minut, aby mocno przypiec skórkę.


Po upieczeniu zostawiamy mięso na 10 minut, aby odpoczęło.
Podajemy razem z upieczoną cebulą i owocami.


 Do pieczonego udźca świetnie pasuje orientalny bulgur z tego przepisu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty